In het leerpad kom je verschillende opdrachten tegen. Verplichte opdrachten (het succesvol afronden van deze opdrachten is een voorwaarde om de module te kunnen afronden) zijn te herkennen aan een grijs rondje met een V erin.
Op LOI Campus vind je In het scherm ‘Over deze module’ onder ‘Verplichte onderdelen’ een overzicht van de examens die je succesvol moet afleggen om een module te kunnen afronden. Er zijn verschillende soorten examens:
Flexibel examen
Een flexibel examen kan iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 verschillende locaties in Nederland. Je legt het examen af in een van onze testcenters op een moment dat jou goed uitkomt. Je plant een flexibel examen zelf in op de pagina ‘Examens en Bijeenkomsten’. Na het boeken van het examen ontvang je per mail een examenbevestiging. Dit is ook de oproep voor het examen. Je moet deze dus laten zien als je examen gaat doen.
Mondeling examen of examen met praktische handelingen
Sommige van deze examens vinden plaats in Leiderdorp en andere online via MS Teams. Mondelinge en klassikale examens staan op vaste data gepland. Zodra de data bekend zijn, zie je deze op de pagina ‘Examens & Bijeenkomsten’. Via de modulewerkruimte kun je je aanmelden voor de door jou gekozen datum.
Praktijkexamen
Een praktijkexamen plan je samen met twee examinatoren in. Dit doe je door een aanvraag te doen via ‘Examens & Bijeenkomsten’. De examinatoren nemen vervolgens contact met je op om samen het examen te plannen.
Extern examen
Soms wordt een examen niet afgenomen door de LOI, maar door een externe exameninstantie. De LOI leidt je op voor het examen, maar heeft geen invloed op de inhoud ervan. Deze examens boek je dan ook niet via LOI Campus, maar bij de instantie die het examen afneemt. Aan deze examens zijn mogelijk kosten verbonden die niet zijn inbegrepen in het les- en examengeld dat je aan de LOI betaalt.
Verplichte bijeenkomst
Soms moet je, naast het maken van een opdracht of het afleggen van een examen, ook een verplichte bijeenkomst hebben bijgewoond. Dat kan een bijeenkomst op locatie zijn, of een online bijeenkomst. Onder ‘Examen en Bijeenkomsten’ vind je een overzicht van de bijeenkomsten die je op een locatie/via virtual classroom (Teams) moet volgen om een module te kunnen afronden. Je moet in dat geval tijdens de volledige bijeenkomst aanwezig zijn. Bij een bijeenkomst op locatie ben je fysiek aanwezig, bij een online bijeenkomst via virtual classrooms staat je camera aan en is je microfoon beschikbaar indien nodig.
Examens boeken
Examens die via de LOI worden afgenomen, boek je via LOI Campus. Onder ‘Examens en bijeenkomsten’ staan de beschikbare examens weergegeven (meestal is dit er maar één). Als je het betreffende examen aanklikt, volgt een scherm met meer informatie en een knop ’Boeken. Hiermee reserveer je een examentijd en -locatie. Een examenboeking is definitief en hierop zijn voorwaarden van toepassing. Deze kun je lezen bij de exameninformatie.
Wat als ik een examen moet annuleren?
Houd er rekening mee dat er annuleringsvoorwaarden gelden. Deze kun je vinden bij de exameninformatie. Bij het boeken van je examen ga je akkoord met deze voorwaarden.
Wanneer krijg ik mijn examenuitslag?
Als je examen hebt gedaan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je geslaagd bent. Toch is er tijd nodig om examens secuur na te kijken en de resultaten te verwerken. Houd rekening met een nakijktermijn van vijf á zes weken. In een enkel geval kan het zijn dat deze termijn niet wordt gehaald, omdat er bijvoorbeeld discussie is ontstaan over de juistheid van de antwoorden of omdat er een piek is in het aantal te beoordelen examens.
Hoe kan ik een examen herkansen?
Ben je gezakt? Dat is jammer! Gelukkig is het in de meeste gevallen mogelijk om het examen te herkansen. Hiervoor volg je dezelfde route als voor het oorspronkelijke examen. Houd er wel rekening mee dat aan een herexamen extra kosten zijn verbonden. Deze vind je vooraf in de exameninformatie. Je betaalt het herexamen via iDeal.
Bezwaar maken of in beroep gaan
Ben je het niet eens met het besluit van een examinator of de examencommissie over een (onderdeel van een) examen? Dan is het mogelijk om binnen zes weken na vaststelling van examenresultaat bezwaar te maken. De kosten voor de behandeling van een bezwaarschrift bedragen € 75,-. Word je deels of geheel in het gelijk gesteld? Dan wordt de uitslag bijgesteld naar een voldoende resultaat en worden de kosten voor het bezwaarschrift aan je terugbetaald.
Wanneer je het niet eens bent met de uitslag van het bezwaarschrift, kun je hier binnen 10 werkdagen tegen in beroep gaan. De kosten voor behandeling hiervan zijn € 150,-. Ook hier geldt: word je deels of volledig in het gelijk gesteld en wordt de uitslag bijgesteld naar een voldoende resultaat? Dan worden de kosten aan je terugbetaald. Het indienen van een bezwaar of beroep kun je doen via LOI Campus. Ga hiervoor naar de resultatenpagina van de betreffende module.
Wanneer ontvang ik een certificaat?
Hoort er een certificaat bij de module die je gevolgd hebt? Dan ontvang je deze na afronding per e-mail. Hoort er geen certificaat bij de module, dan ontvang je een uitslagbrief over afrondende opdrachten en examens.
Wanneer ontvang ik een diploma?
Zijn alle modules van je opleiding afgerond of vrijgesteld? Dan heb je recht op een diploma. Dit wordt verstrekt zodra je aan alle diploma-eisen voldoet.
Om je HBO-bacheloropleiding of Associate degree volledig af te ronden, moeten alle modules met succes zijn afgerond (of vrijgesteld), moeten de praktijk- of stageopdrachten zijn uitgevoerd én leg je daarnaast een digitaal portfolio aan. Hierin toon je door middel van bewijsstukken en reflecties aan welke kennis en competenties je hebt verworven. Bovendien voer je een afstudeeropdracht uit in een relevante werkomgeving. Tijdens een afsluitende mondelinge zitting komen zowel het portfolio als de afstudeeropdracht aan de orde.