Voor volledige MBO-opleidingen op niveau 1 en 2 geldt dat je achttien jaar of ouder moet zijn en in het bezit van een van de onderstaande diploma’s. Je kiest voor een opleiding op een van deze niveaus als je al een tijdje niet gestudeerd hebt, of als je een diploma op niveau 1 of 2 nodig hebt om door te kunnen stromen naar een niveau 3- of 4-opleiding.
- Een diploma LBO, VBO, of VMBO basisberoepsgerichte leerweg of de kaderberoepsgerichte leerweg.
- Een diploma MAVO, of VMBO theoretische leerweg.
- Een diploma MAVO-VBO, of VMBO gemengde leerweg.
- Overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
- Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.
- Een diploma entreeopleiding: MBO-diploma niveau 1.
- Een LOI-diploma van een MBO-basisopleiding of een kort MBO-programma afkomstig uit een MBO-opleiding op niveau 2 of hoger.
Voor opleidingen op niveau 3 en 4 geldt dat je achttien jaar of ouder moet zijn en in het bezit van een van de volgende diploma’s:
- Een diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- MBO-diploma niveau 2 of 3.
- Diploma LBO, VBO of MAVO waarbij alle examenvakken zijn afgelegd op ten minste c-niveau.
- Een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
- Een diploma van de bijbehorende MBO Certificeerbare Eenheid (CE).
- Let op: voor de opleiding MBO Coördinator beveiliging (niveau 3) moet je in het bezit zijn van het diploma MBO Beveiliger (niveau 2).
- Een LOI-diploma van een MBO-basisopleiding of een kort MBO-programma afkomstig uit een MBO-opleiding op hetzelfde niveau of hoger.
Heb je (nog) niet het juiste diploma op zak om te worden toegelaten tot een volledige MBO-opleiding, kies dan voor een MBO-basisopleiding of een kort MBO-programma. Je bent dan na afronding direct toelaatbaar tot de volledige MBO-opleiding. Bovendien biedt het behaalde diploma de mogelijkheid om bij doorstroming vrijstellingen aan te vragen. Let er wel op dat je kiest voor een MBO-basisopleiding of een kort MBO-programma afkomstig uit een MBO-opleiding op hetzelfde niveau of hoger. Lees meer
Wie niet aan de vooropleidingseisen voldoet maar wel 18 jaar of ouder is kan MBO toelatingstoets 18+ afleggen. Hiermee bewijs je dat je het niveau van een MBO-opleiding aankunt. Bij voldoende resultaat kun je op grond van de toelatingstoets worden toegelaten tot de MBO-opleiding van je keuze. Heb je minder dan acht jaar geleden al met succes de toelatingstoets 18+ afgelegd bij een andere erkende MBO-instelling? Dan kun je op basis daarvan worden toegelaten.
De MBO toelatingstoets 18+ wordt iedere werkdag digitaal afgenomen op ruim 20 locaties in Nederland. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal- en rekenvaardigheid. Aanmelden voor de toelatingstoets kan digitaal via de onderstaande links. De kosten bedragen € 89,-. Dit bedrag krijg je van ons terug als je na de toelatingstoets start met een erkende MBO-opleiding van de LOI.
Heb je dyslexie of dyscalculie? Dan is het mogelijk om extra tijd te krijgen voor de toets. Stuur in dat geval je naam, adres en contactgegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.
Let op, er zijn twee verschillende toelatingstoetsen: één voor MBO-opleidingen op niveau 2 of 3 en één voor MBO-opleidingen op niveau 4. Via de onderstaande buttons vind je alle informatie en kun je je direct aanmelden.
MBO toelatingstoets niveau 2 en 3 MBO toelatingstoets niveau 4
Tot slot kan je ook toegelaten worden op grond van een EVC-certificaat van een van de door de LOI erkende loopbaanadviesbureaus: EVC Nederland, Bureau STERK of Libereaux.
Ben je tussen de 16 en 18 jaar oud? Dan kun je tot een MBO-opleiding worden toegelaten als je in het bezit bent van een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een HAVO-, VWO- of MBO-diploma (niveau 2 of hoger). Voldoe je aan een van de eerder benoemde toelatingsmogelijkheden maar ben je niet in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je uitsluitend tot een MBO-opleiding worden toegelaten als je hiervoor nadrukkelijk toestemming van een leerplichtambtenaar hebt gekregen. Met deze toestemming word je vrijgesteld van de leer- en kwalificatieplicht. De toestemming van de leerplichtambtenaar moet in schriftelijke vorm aan de LOI overlegd worden.