voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Verpleegkundigen en studenten Romy en Rosalie vertellen over hun ervaringen.
Het werk dat Romy van der Zee nu doet als MBO-verpleegkundige vindt ze prachtig, maar ze weet nu al dat ze op termijn behoefte heeft aan meer ‘bite’: “Ik zoek graag de verdieping.” Na het behalen van haar MBO-diploma Verpleegkunde stroomde ze direct door naar de verkorte opleiding HBO-v in het LUMC. “De regiefunctie binnen de verpleging trekt mij wel, taken die het dagelijkse werk wat overstijgen: regelen en organiseren. En ook klinisch redeneren boeit mij; dat wil zeggen de vaardigheid hebben om eigen observaties te koppelen aan medische kennis.”
Ze werkt nu op de afdeling Acute Opname. “Na de Spoedeisende Hulp komen mensen naar ons toe en dan stabiliseren wij ze. Zodra ze er klaar voor zijn, plaatsen wij ze over naar de verpleegafdeling. Het is een een high care -afdeling, dus best heftig en hectisch. Maar ik leer echt op alle nieuwe gebieden, zie elke dag nieuwe dingen en ziektes voorbijkomen. Heel veelzijdig en breed.” Van der Zee keek al snel naar vervolgopleidingen, waar vaak een HBO-achtergrond voor nodig is. Ze ziet het er nog wel van komen dat ze een master gaat doen. “Wat mij mooi lijkt is nurse practitioner. Een functie waarbij je tamelijk zelfstandig bepaalde gespecialiseerde medische taken uitvoert en zorgpaden uitzet.”
Dat ze voor haar toekomstplannen nu af en toe hard moet ploeteren, vindt Van der Zee niet erg. “Soms is het veel, zeker in combi-natie met onregelmatig werken en nacht-diensten. Daar tegenover staat het voordeel dat je alles zelf in kunt plannen. In de modules staat het aantal benodigde studie-uren beschreven, dus je weet hoe druk je het krijgt. In de week van mijn nachtdienst houd ik er rekening mee dat ik wat minder aan opdrachten kan werken en de week daarop wat meer.” Het verkorten van de opleiding vindt ze een prima zaak: “Nu nog denk ik soms dat veel lessen gaan over onderwerpen die we al beheersen. Sommige medestudenten zijn ruim tien jaar gediplomeerd. Bepaalde skills, zoals gespreksvoering, passen we al dagelijks toe. Van mij mag het wel een spaadje dieper, bijvoorbeeld op het gebied van fysiologische kennis, of het opzetten van gevalideerd en betrouwbaar onderzoek.”
Rosalie de Lange vindt de verpleging ‘een onwijs mooi vak’. “Je hart moet er echt lig-gen om dit werk goed te doen. Noem het in mijn geval gerust een roeping om andere en soms kwetsbare mensen de helpende hand te bieden.” Ze weet dan ook zeker dat ze door wil in haar beroep. Mede om die reden volgt ze binnen het LUMC de verkorte opleiding tot HBO-verpleegkundige. “Heel goed te doen”, zegt ze daarover. “Je kunt de tijd die je eraan besteedt en de studieplanning grotendeels zelf invullen. Het is duidelijk wat er van je verwacht wordt, en de tijd die je krijgt, is toereikend.”
De Lange merkt in haar dagelijkse praktijk geen concrete verschillen tussen HBO'ers en MBO'ers, “maar er is wel discussie over of dat misschien zou moeten. Ik weet dat ik het aankan, dus toen de mogelijkheid van een verkort HBO-traject zich aandiende, dacht ik: laat ik die snel aangrijpen. Sommige mensen vinden het fijn om een dag per week in de schoolbanken te zitten, maar deze aanpak werkt beter voor mij. Gewoon lekker doorwerken, ’s avonds thuis aan mijn studie zitten en mijn diploma halen. In dit vak is zien en leren met je handen belangrijk. Dat praktijkgerichte past bij mij.” Met de HBO-papieren op zak kan ze straks misschien nog doorstromen naar een gespecialiseerde verpleegkundige functie. “Maar dat ligt voor mij nog open. Ik ben zoekende, wil dit eerst even afronden en meer werkervaring opdoen.”
Haar huidige werk op de afdeling Kort Ver-blijf is de perfecte basis voor die zoektocht, zegt ze. “Leuk en leerzaam om hier te werken. Je ziet elke dag iets anders en je hebt telkens te maken met een ander specialisme. Het betreft mensen die bij ons komen voor geplande operaties en onderzoeken. Ze blijven een nachtje, maar ook wel eens vijf. Wordt het langer, bijvoorbeeld als gevolg van complicaties, dan worden patiënten overgeplaatst naar een gespecialiseerde afdeling.”