Toon 0 resultaten

"Kijken wat wél kan."

 

"Kijken wat wél kan."

Jessica Hendriks, locatieleider RKBS De Regenboog

De Regenboog in Den Haag is een grote binnenstadsschool, gevestigd in het Haagse Laakkwartier. Als inclusieve nieuwkomersschool kent de Regenboog een diverse leerlingpopulatie, onder wie veel leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte en leerlingen voor wie Nederlands niet de eerste taal is. Een uitdagende omgeving!

Om medewerkers de kans te geven zich verder te ontwikkelen, biedt De Regenboog sinds een aantal jaar incompany PABO-modules aan via LOI Zakelijk. Dit doet zij samen met basisschool De Opperd, onderdeel van van Lucas Onderwijs. We vroegen locatieleider Jessica Hendriks waarom deze oplossing wérkt.

Verder bekwamen

”Wij zijn een grote school. We hebben veel collega’s, onder wie heel wat mensen die ’anders bevoegd’ zijn. Om hen de mogelijkheid te bieden zich verder te bekwamen, zijn we op zoek gegaan naar een PABO-aanbieder die incompany onderwijs op maat kon verzorgen, afgestemd op onze doelgroep en afgestemd op onze context.”

Stapelen

”Het idee was om in ieder geval een aantal modules aan te bieden. Voor sommige mensen ligt het tempo van een gewone PABO gewoon te hoog, naast een baan en een gezin. Door de opleiding modulair aan te bieden, kunnen we mensen zich in ieder geval laten bekwamen. Collega’s die dat willen, kunnen gaan ‘stapelen’ en uiteindelijk het volledige PABO-getuigschrift halen.”

Flexibele volgorde

”Het bleek in de praktijk behoorlijk lastig om een PABO te vinden die deze flexibiliteit bood. Uiteindelijk wamen we uit bij de LOI en is het balletje gaan rollen. We hebben eerst gekeken welke vakken sowieso verplicht zijn, zodat we die als eerste konden aanbieden. Zo zijn we gestart met rekenen en taal en hebben we onlangs ook aardrijkskunde afgerond. Die volgorde stemmen we ook af met de collega’s die het verst zijn. ‘Wat helpt jou? Wat zullen we nu aanbieden’?”

Specifieke doelgroep

”We bieden dit traject samen met basisschool De Opperd, een school voor speciaal onderwijs cluster IV. Alle deelnemers werken dus met onze zeer specifieke doelgroep. Die ervaring brengen zij mee in de lessen, waardoor de lessen goed aansluiten op onze situatie. Ik zou nog wel iets meer maatwerk willen, maar ik begrijp ook dat sommige dingen gewoon vastliggen in het curriculum. Wel heb ik altijd een voorgesprek met de docent die komt om de lessen te geven.”

Afstemmen op deelnemers

”Wat de docenten heel goed doen, is rekening houden met de behoefte van de doelgroep. Als mensen daar op dinsdagmiddag zitten, hebben ze al een hele werkdag achter de rug. Dat heeft invloed op hoeveel informatie iemand kan verwerken, de aandacht zakt soms gewoon even weg. Een goede docent past zich daarop aan. Ik merk ook dat onze studenten het meest enthousiast zijn over de docenten die daar goed mee om kunnen gaan.”

Veel animo

”De animo voor dit traject is groot. Ik heb iedere keer weer een klas van 15 mensen. Dat zegt wel iets! Mensen willen zich ontwikkelen. Een deel wil zich gewoon verder bekwamen en een deel heeft de ambitie om uiteindelijk het PABO-diploma te halen. Daarmee gaan immers weer andere deuren open, zo simpel is het. Inmiddels heeft de eerste collega haar propedeuse gehaald door naast de door ons aangeboden vakken zelf een EVC-traject te doorlopen.”

Denken in mogelijkheden

”Deze modulaire oplossing wérkt voor ons. Wat dat betreft is het veld al veel verder dan de gemiddelde PABO. Je kunt wel gaan zitten wachten omdat het allemaal moeilijk is, maar je kunt beter op zoek gaan naar een oplossing. Denken in mogelijkheden: wat kan er wél? Daarom zijn we dit partnership aangegaan. Je ziet mogelijkheden en dan is het een kwestie van ‘mouwen opstropen en gáán!”