Toon 0 resultaten

Erkenning van Verworven Competenties (EVC)

Heb je al een aantal jaar relevante werkervaring? Dan kan een EVC-traject iets voor jou zijn! EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. In een EVC-traject toon je je competenties aan en laat je deze vastleggen. Het behaalde EVC-certificaat kan vervolgens worden ingebracht om vrijstellingen aan te vragen bij je opleiding. In deze blog vertellen Paul Andringa, directeur van EVC Nederland, Joni Waagmeester en Joris van Apeldoorn (LOI Zakelijk) hoe een EVC-traject werkt én wat het kan opleveren.

"EVC kan je opleiding aanzienlijk verkorten."

Joris van Apeldoorn en Joni Waagmeester, LOI Zakelijk

Ervaring valideren

”EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Iets dat juist voor werkende volwassenen bijzonder interessant is. Door de ervaring die iemand al heeft te waarderen en te valideren, kan een opleidingstraject flink worden verkort. EVC is mogelijk bij HBO-opleidingen, zoals de PABO of de bachelor Social Work, maar ook bij MBO-opleidingen.”

Erkende bureaus

”De LOI werkt alleen met drie door de LOI geselecteerde en erkende EVC-bureaus, waaronder EVC Nederland. We willen hoge kwaliteit bieden en de werkwijze van deze bureaus past daarbij. Met deze EVC-bureaus stemmen we af wat wij belangrijk vinden om terug te zien in de ervaringscertificaten. Voor de HBO-opleidingen bieden we vanuit de LOI per opleiding een meetlat voor het EVC-bureau, met duidelijke richtlijnen. Voor MBO wordt er gebruikgemaakt van het kwalificatiedossier. Het De EVC-trajecten sluiten hierop aan.”

Meedenken en adviseren

”Het EVC-traject zelf verloopt volledig via het EVC-bureau. Toch denken we vanuit LOI Zakelijk graag mee waar dat kan. We geven bijvoorbeeld uitleg over de mogelijkheden en brengen mensen in contact. Een mooi voorbeeld: voor twee GGZ-organisaties waar zo’n 10 mensen een EVC-traject wilden doen voor de bachelor Social Work, hebben we met het EVC-bureau een kick-off georganiseerd en zijn de intakes op locatie gedaan.”

Versnelling

”EVC is best een investering. Kandidaten moeten heel wat aantonen. Voor een HBO-opleiding is een kandidaat zo’n drie tot zes maanden bezig om het portfolio te vullen. Maar deze investering betaalt zich zeker terug, zowel in tijd als in kosten. Een opleiding die vier jaar duurt, kan misschien al in anderhalf jaar worden afgerond. Een flinke versnelling!”

Trajecten op maat

”EVC past bij onze doelgroep en bij ons onderwijs. Zowel werknemers als werkgevers hebben behoefte aan opleidingstrajecten op maat. Samen zorgen we ervoor dat de student zo passend mogelijk en zo snel mogelijk kan toewerken naar een diploma. Voor veel mensen is dit een uitkomst, dat horen we ook terug van studenten. Het is voor hen echt een mooie kans!”

"Je werkervaring is meer waard dan je misschien denkt."

Paul Andringa, directeur EVC Nederland

Erkende EVC-aanbieder

”EVC Nederland bestaat inmiddels bijna twintig jaar en biedt meer dan 130 verschillende EVC-trajecten. Als erkende EVC-aanbieder voldoen we aan strenge kwaliteitseisen en staan we onder toezicht van de Examenkamer. De kwaliteit en betrouwbaarheid zijn dan ook gegarandeerd.”

Quickscan

”Wanneer een kandidaat zich meldt, start deze altijd met een quickscan via onze website. Die quickscan geeft aan in hoeverre iemand in aanmerking komt voor een EVC-traject. Is dit het geval, dan volgt een intake met een van onze adviseurs. Samen bepalen we of EVC geschikt is. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal drie jaar werkervaring hebben in een relevante context.”

Werkervaring in portfolio

”Is het advies positief? Dan kan het EVC-proces worden opgestart. De kandidaat krijgt een inlog voor onze tool en gaat hierin aan een portfolio werken. Vrijwel elke vorm van werkervaring kan hierin geüpload worden, zoals gespreksverslagen, correspondentie, rapportages en foto’s. De kandidaat heeft zes maanden de tijd om dit portfolio te vullen.”

Goed voorbereid van start

”Voordat een kandidaat aan de slag gaat, nodigen we diegene uit voor een gratis startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst leggen we duidelijk uit wat er precies verwacht wordt, zodat de kandidaat goed voorbereid aan het portfolio begint. Daarnaast krijgen alle kandidaten die aan een EVC-procedure beginnen begeleiding van een portfoliobegeleider. Deze zijn beschikbaar om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. De kandidaat staat er dus zeker niet alleen voor.

Is het portfolio volledig gevuld? Dan volgt een assessment door een onafhankelijke assessor. Deze beoordeelt welke competenties kunnen worden gevalideerd/erkend. Dit resulteert in een certificaat, waarmee de kandidaat bij de LOI vrijstellingen aan kan vragen.”

Tijdwinst

”Mensen denken nog wel eens dat een EVC-procedure heel ingewikkeld is en heel lang duurt, maar dat valt echt mee. Het is gewoon een andere werkwijze dan het volgen van een opleiding. De kandidaten die bij ons een EVC-procedure volgen, komen heel goed door het traject heen. En ja, een EVC-procedure kost tijd, maar je PABO-diploma haal je toch ook niet op een zaterdagmiddag? Bovendien levert het per saldo meer tijdwinst op ten opzichte van het volgen van een volledige opleiding.”

Mooie route

”We zijn volop bezig om EVC  meer bekendheid te geven en wij hopen dat steeds meer bedrijven het EVC-traject als loopbaaninstrument gaan inzetten. Het is echt een hele mooie route voor mensen die al een aantal jaar relevante werkervaring hebben. Volgens de 70-20-10 regel leren we 70% van onze kennis door werkervaring. Dus we kunnen rustig stellen dat werkervaring meer waard is dan je misschien denkt!”

Meer informatie

Wilt u weten wat LOI Zakelijk voor úw organisatie kan betekenen, hebt u een opleidingsvraagstuk of wilt u een groep medewerkers laten opleiden? Onze Adviseurs Leren & Ontwikkelen zijn u graag van dienst. Eventueel werken we tevens samen met partners, gespecialiseerd in EVC-trajecten, om u een perfect passend advies én opleidingsprogramma te bieden.

Neem nu contact op