Vrijstelling aanvragen op basis van een diploma of certificaat kan voor de meeste modules. Wel zijn er een aantal uitzonderingen:
- Er wordt nooit vrijstelling gegeven voor de praktijkopdracht die bij een module kan horen.
- Voor de stage en het afstudeertraject (bij HBO) wordt geen vrijstelling verleend op basis van diploma’s. Vrijstelling voor de stage is wel mogelijk op basis van een ervaringscertificaat.
- Bij MBO-opleidingen wordt alleen vrijstelling verleend voor BPV-examenopdrachten en het praktijkexamen op basis van een ervaringscertificaat (en nooit op basis van een diploma).
- Bij MBO-opleidingen worden vrijstellingen alleen binnen het theoriegedeelte (modules voorafgaand aan de BPV) toegekend.
- Bij MBO-opleidingen kan voor de modules Nederlands, Rekenen en Engels kan alleen vrijstelling aangevraagd worden voor de gehele module. Het aanvragen van een vrijstelling hiervoor is mogelijk wanneer je een eindcijfer 5,5 of hoger hebt gehaald op het centraal landelijk MBO-examen of het centraal eindexamen HAVO of VWO.
Er verschillende momenten waarop je vrijstelling kunt aanvragen op basis van een diploma. Bij een kort MBO- of HBO-programma kan alleen vrijstelling worden aangevraagd vóór inschrijving. Houd er rekening mee dat je alleen in aanmerking kunt komen voor vrijstellingskorting als de vrijstelling vóór inschrijving is aangevraagd en toegekend.
Voordat je je inschrijft
Je wilt eerst weten of en welke vrijstellingen je krijgt voordat je je definitief voor een opleiding inschrijft. Je vult alleen het Formulier vrijstellingsverzoek in en betaalt € 75,- voor het beoordelen van je verzoek. Als je daarna besluit om je in te schrijven ontvang je deze € 75,- van ons terug (naast eventuele vrijstellingskorting).
Tegelijk met je inschrijving
Je schrijft je in voor de opleiding en vraagt meteen vrijstelling(en) aan. Je vrijstellingsverzoek is in dit geval kosteloos. Je inschrijving verwerken we meteen, zodat je direct kunt starten met je studie. De beoordeling van je vrijstellingsaanvraag duurt ongeveer acht weken. Er kan in dit geval geen vrijstellingskorting worden verleend.
Geef op het inschrijfformulier aan dat je een vrijstellingsverzoek wilt indienen. Je krijgt vervolgens van ons een mail met een link naar het formulier waarmee je je vrijstellingsverzoek kun doen. Let op: Vrijstellingen kunnen alleen worden verwerkt voor modules die nog niet zijn geactiveerd.
Nadat je met de opleiding bent begonnen.
Ook tijdens je opleiding is het nog mogelijk om vrijstellingen aan te vragen. Er kan in dat geval geen vrijstellingskorting worden verleend. Vrijstellingen kunnen alleen worden verwerkt voor modules die nog niet zijn geactiveerd.
Je kunt alleen in aanmerking komen voor vrijstellingskorting als de vrijstelling vóór inschrijving is aangevraagd en toegekend. Vraag je de vrijstelling aan bij je inschrijving, dan heb je geen recht op korting.
Wanneer een vrijstelling wordt toegekend, ontvang je korting op het les- of collegegeld en het examengeld. Deze korting is 100% wanneer het diploma of certificaat bij de LOI is behaald. Bij erkende diploma’s die zijn behaald buiten de LOI krijg je 75% korting.
Stuur bij je aanvraag de volgende documenten mee:
- Een kopie van het diploma/certificaat. Dit moet een gewaarmerkte kopie van het origineel zijn.
- Een kopie van de bijbehorende cijferlijst. Dit moet een gewaarmerkte kopie van het origineel zijn.
- Een inhoudsbeschrijving van de gevolgde opleiding of module. Bijvoorbeeld een modulewijzer of studiehandleiding. Hieruit moet duidelijk blijken wat de doelstellingen/leerdoelen zijn van het vak/de opleiding op basis waarvan de vrijstelling wordt aangevraagd. Voor het verkrijgen van een vrijstelling dient per module minimaal 75% van de stof in dezelfde breedte en/of diepgang behandeld te zijn.
- Uitgebreid Curriculum Vitae.
- Literatuurlijsten (indien aanwezig).
Je aanvraag wordt door ons zorgvuldig beoordeeld. Als je aanvraag compleet is, hoor je over het algemeen binnen acht weken of je vrijstellingen zijn toegekend.
- Bekijk het studieprogramma van de opleiding op loi.nl en lees de moduleomschrijvingen goed door. Voor welke modules denk je vrijstelling te kunnen krijgen? En op basis van welk diploma? Noteer dit voor jezelf.
- Verzamel alle benodigde documenten: de desbetreffende diploma’s of certificaten, de bijbehorende cijferlijsten en een inhoudsbeschrijving van de gevolgde opleiding of module. Deze zijn van belang bij niet-standaard vrijstellingen (wat standaard vrijstellingen zijn, zie je bij je aanvraag). Hoe completer je aanvraag is, hoe beter beoordeeld kan worden of een vrijstelling toegekend kan worden.
- Maak duidelijk leesbare scans of foto’s van alle documenten (doc/docx/pdf/jpg en max. 5 MB per bestand).
- Bij je vrijstellingsaanvraag vragen we je om enkele persoonsgegevens.
- Selecteer de modules waarvoor je vrijstelling wilt aanvragen en geef aan op basis van welk diploma je dit wilt doen. Geef hierbij ook aan of het om een LOI-diploma gaat of niet.
- Upload alle benodigde documenten (doc/docx/pdf/jpg en max. 5 MB per bestand) en geef aan bij welke module het document hoort. Voor iedere module waarvoor je vrijstelling aanvraagt moet je de benodigde documenten uploaden. Als een document betrekking heeft op meerdere modules, dan hoef je dit document slechts één keer te uploaden.
- Controleer tot slot in het afsluitende scherm of je alles goed hebt ingevuld in en dien je aanvraag in.
- Na het indienen van je vrijstellingsverzoek ontvang je van ons een bevestiging per email.
- Is je verzoek compleet? Dan krijg je over het algemeen binnen acht weken te horen of je vrijstellingen toegewezen krijgt
Aanvraagformulier vrijstellingen