De cursus Hovenier behandelt de volgende thema’s. Je start met de basis van het tuinontwerpen en aanleggen van een kleine tuin. Later komen alle verschillende soorten tuinen aan de orde. Van iedere soort tuin leer je de specifieke kenmerken, hoe je de tuin moet ontwerpen en aanleggen en wat de beste beplanting is. Hieronder vind je een overzicht van de thema’s die worden behandeld.
Ontwerpleer
Deze module behandelt de methodiek om tot een goed doordacht tuinontwerp te komen. Daktuinen, binnentuinen, voortuinen, achtertuinen, kleine en grote villatuinen komen allemaal aan bod. Je werkt van kleine naar grote tuinen, zodat je kennis stap voor stap wordt uitgebreid.
Bodem- en beplantingsleer
De keuze voor bepaalde planten hangt niet alleen af van jouw persoonlijke smaak. Waar moet op gelet worden bij het toepassen van planten? Welke grondsoorten zijn er en welke planten passen daarbij? In de vakken bodemkunde en plantkunde komen al deze vragen aan de orde. Er komen meer dan 850 soorten planten voorbij. Je leert hoe ze er uitzien, maar ook hoe de levensloop van elke plant er uitziet. Ook wordt alles over onderhoud en bemesting besproken. Bovendien komt aan bod hoe de opgedane kennis in de praktijk toegepast kan worden. Per tuinomgeving leer je waar je op moet letten. Plantafstanden, onderhoud, locatie, uitgroei en kleur komen allemaal aan de orde.
Techniek en aanleg
Naast het levende materiaal in de tuin, de planten, krijgt een hovenier te maken met zogenaamd ‘dood materiaal’. Bestrating, afrasteringen, vijvers. Waar moet je op letten en welke berekeningen moeten er gemaakt worden? En hoe kunnen je ideeën in de praktijk gerealiseerd worden? In deze lessen komen de materialen en gereedschappen aan bod die gebruikt kunnen worden bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin.
Digitaal tuintekenen
Om een ontwerp helder in beeld te krijgen, is geduld, oefening en doorzettingsvermogen nodig. Vandaar dat deze module veel oefeningen bevat. Je leert een tuin opmeten en de maten op de juiste schaal krijgen. Het accent ligt op de presentatie van het ontwerp en het maken van heldere en inzichtelijke tekeningen.
Tuinkunstgeschiedenis
In deze module wordt de tuinkunstgeschiedenis onder de loep genomen. De achtergronden en denkbeelden achter diverse soorten tuinen komen aan bod. Bijvoorbeeld Oosterse tuinkunst, renaissance, barok en cottagestijl. Alle soorten tuinen door de eeuwen heen.
Tuinbeschouwing
Waarom vind je de ene tuin mooi en de andere tuin niet? Tijdens deze module leer je verschillende tuinstijlen analyseren en waarderen.
Werken voor klanten
Deze module bereidt voor om zelfstandig aan de slag te gaan met het ontwerpen van tuinen. Bovendien worden er tips aangereikt over het werken voor klanten.
Basiskennis ondernemerschap
In dit onderdeel leer je alles wat je moet weten om succesvol als ondernemer aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal kijken bij ondernemen? Wat zijn kansen en risico’s? Hoe werf je klanten en hoe zet je je product of dienst in de markt? Ook bedrijfsadministratie komt uitgebreid aan bod. Met welke fiscale regels krijg je bijvoorbeeld te maken? Hoe maak je een begroting? En hoe stel je een factuur op?
Het ondernemingsplan
Tijdens dit onderdeel ga je aan de slag met het ondernemingsplan voor jouw eigen onderneming. Hierin omschrijf je bijvoorbeeld wat je gaat doen en waarom. Wat voeg je toe aan de markt en waarom moeten klanten bij jou zijn? Hoe ga je je klanten bereiken? En hoe ziet je verdienmodel eruit? Na afronding heb je een volledig ondernemingsplan opgesteld, inclusief een financieel plan en een marketingplan.