Hieronder lees je wat je leert in de verschillende modules.
Psychologie van het sporten
Tijdens deze module leer je welke mentale aspecten de (sport)prestatie kunnen beïnvloeden. Je neemt kennis van de wijze waarop er vanuit het optimale prestatie model en Acceptance en Commitment Therapy (ACT) naar de psychologie van het sporten wordt gekeken. Op basis van die kennis leer je aangeven waar een sporter zich in kan verbeteren. Ook leer je over de begrippen motivatie, arousal/stress en emoties en ben je in staat het niveau van deze begrippen bij een sporter te herkennen en daarover een gesprek te voeren. Ook leer je meer over de relatie tussen effectieve coping en het bereiken van flow en bij de sporter een inadequaat coping patroon vaststellen. Daarnaast leer je op welke wijze persoonlijkheidsverschillen een rol spelen in de psychologie van een sporter.
Coaching in de sport
Het hoofddoel van deze module is het verkrijgen van coachingsvaardigheden, waar gespreksvaardigheden en het maken van een coachingsplan en coachingstraject de belangrijkste onderdelen van zijn. Onderliggend is de theoretische verdieping over principes van leren, kernkwaliteiten, en begeleidings- en coachingsvormen. Je leert reflecteren op jezelf en de sporter, en kunt de sporter effectieve feedback geven.
Coachen van de individuele sporter
In deze module leer je vaardigheden om de (sport) prestatie van een individuele sporter te kunnen beïnvloeden. Na afloop begrijp je hoe de mindset van een sporter een rol speelt in het gedrag en de bereidheid dat gedrag te veranderen. Verder neem je kennis van de vijf mentale vaardigheden (aandacht en concentratie, doelen stellen, visualiseren, gedachtetraining en spanningscontrole) uit het Optimale Prestatie model en leer je deze toepassen. Verder leer je de visie op coaching vanuit Acceptance and Commitment Therapy (ACT) begrijpen.
Coachen van teams
Je stelt de kern van jouw coaching filosofie op en reflecteert op de wijze waarop die filosofie je coaching beïnvloedt. Verder leer je in deze module op welke wijze teamrollen, leiderschap, communicatie en cohesie een rol spelen in het effectief functioneren van teams. Je leert welke interventies plaats moeten vinden beschrijven om zo een team optimaal te laten functioneren en leertinterventies in te zetten. Ook leer je de fases van teamontwikkeling, herkennen in welke fase een team zich bevindt en kun je op basis daarvan verklaren welke problemen zich voor doen binnen een team.
Het oefenen van je vaardigheden is heel belangrijk. Daarom hoort er bij deze opleiding een gratis praktijkdag. Tijdens deze actieve en leerzame dag train je je coachingsvaardigheden, samen met studenten van meerdere coaching vakgebieden. Iedere deelnemer bereidt een presentatie voor over een casus uit het eigen vakgebied. Jullie geven elkaar feedback, wisselen ervaringen en ideeën uit en doen rollenspellen. Dit alles onder begeleiding van een ervaren trainer. Aan het einde van de training krijg je een reflectieopdracht. Voor het behalen van het certificaat Sportpsychologie en coaching zijn deelname aan de praktijkdag en het succesvol afronden van de reflectieopdracht vereist.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.