Tijdens deze cursus komen de volgende verplichte modules aan bod.
Horeca ondernemerschap
Tijdens deze module leer je alles over het starten van een onderneming in de horecabranche. Zo krijg je inzicht in de belangrijkste branche specifieke randvoorwaarden waarmee je als horeca ondernemer rekening moet houden (kansen, uitdagingen, risico’s, trends en ontwikkelingen) en geef je jouw onderneming vorm door het maken van een ondernemings-, marketing-, financierings- en inkoop- en voorraadplan. Na afloop van deze module kun je zelfstandig als (aankomend) horeca ondernemer aan de slag en weet je succesvol te zijn in een markt waar trends en ontwikkelingen een belangrijke rol spelen.
Wet- en Regelgeving
In deze module leer je over voor de horeca relevante wet- en regelgeving. Na het volgen van deze module kun je de voor de horeca relevante wetten en regels beschrijven én kun je jezelf op de hoogte houden van eventuele wijzigingen in wet- en regelgeving. Denk aan: benodigde vergunningen en regels voor risicopreventie/-beperking.
Tijdens deze cursus kun je kiezen uit de volgende keuzemodules.
Bevlogen horecapersoneel
Na afloop van de module kun je een personeelsbeleid voeren dat rekening houdt met zowel de juridische vereisten als de doelstellingen zoals meer productiviteit, minder verloop, hogere personeelsbetrokkenheid en minder personeelskosten. Je leert jezelf en je medewerkers beter kennen via de psychologische typologie van Jung en kan op basis hiervan leidinggeven. Verder leer je hoe je personeel kan Binden & Boeien (volgens theorie van Joyce Vastenhouw) en hoe je dit in het personeelsbeleid kan implementeren, zodat je personeel makkelijker kan aantrekken en behouden.
Sociale Hygiëne
Het sociaal hygiënebeleid moet op een goede manier aan de medewerkers en klanten of gasten gecommuniceerd worden. Daarom krijg je in dit deel voorbeelden en tips over het opzetten van een sociaal hygiënebeleid. Na afronding van deze module heb je kennis en inzicht over de Drank- en Horecawet (DHW) en andere regelgeving die verband houdt met de introductie van sociale hygiëne. Bij het voldoende afronden van het externe examen Sociale Hygiëne van Stichting Vakbekwaamheid Horeca vindt bijschrijving in het register Sociale Hygiëne plaats.
HACCP en voedselveiligheid
In deze module leer je de hygiënecode kennen én toepassen binnen jouw bedrijf. Ook leer je zelf een HACCP-plan opstellen. Daarbij is o.a. aandacht voor de wet- en regelgeving, risico's in voedselveiligheid en de taken van de NVWA.
Allergenen
In deze module leer je alles over voedselovergevoeligheid, wat het verschil is tussen voedselallergie en -intolerantie plus de symptomen en het voorkomen ervan. Je leert welke 14 allergenen in de wet staan inclusief de alternatieve benamingen en welke veelgebruikte producten deze allergenen bevatten. Na afloop weet je bovendien hoe de voedselveiligheid wat betreft allergenen geborgd kan worden in een horecagelegenheid en ken je de wettelijke eisen met betrekking tot de communicatie over allergenen, bijvoorbeeld aan horecagasten of tussen service en keuken.
Al het benodigde studiemateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je ontvangt lesmateriaal en de Hygiënecode voor de horeca.