De cursus Professionele voedingsleer bestaat uit de onderstaande modules.
Elementaire voedingsleer
Deze module biedt je algemene kennis van voeding en de werking van het menselijk lichaam in relatie tot voeding. Zo leer je onder andere over macro- en micronutriënten en worden de begrippen eiwit, vet, koolhydraten, vitamines, mineralen en water behandeld. We bespreken het nut van de verschillende voedingsstoffen, waar ze in zitten, hoe ze worden verteerd, wat ze opleveren en wat er gebeurt bij een tekort of overschot. Ook is er uitgebreid aandacht voor de relatie tussen voedingsstoffen en energie. En hoe zit het eigenlijk met de productie van voedsel? De agrarische sector, veeteelt en visserij komen aan bod, evenals de Warenwet. En wat is nu echt gezonde voeding? Hoe zit het met de Schijf van Vijf en de bijbehorende Richtlijnen Gezonde Voeding? Bovendien leer je hoe je verantwoord en duurzaam met voeding om kunt gaan. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor biologische voeding, het verantwoord bewaren van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling.
Na afronding van deze module ken je de geldende richtlijnen op het gebied van voeding en kun je deze vertalen naar een gezond en evenwichtig dagmenu.
Specifieke voedingsleer
Niet iedereen heeft dezelfde behoeften wat voedsel betreft. Een peuter eet anders dan een puber, een zwangere vrouw moet anders eten dan ze normaal gesproken doet en een oudere heeft minder voeding nodig dan iemand die nog in de groei is. In dit onderdeel leer je wat mensen in verschillende leeftijdsfasen nodig hebben. Ook is er aandacht voor voeding in de multiculturele samenleving. Bovendien is er in deze module aandacht voor alternatieve voedingspatronen, zoals vegetarisme.
Daarnaast ga je in dit deel in op voeding van mensen die in instellingen (ziekenhuis, verpleeghuis, kinderdagverblijf etc.) verblijven. kinderopvangverblijven en opvangcentra. Je leert rekening houden met de voedingspatronen en eetgewoontes van deze specifieke doelgroepen en leert dagmenu’s samenstellen en suggesties doen ter verbetering hiervan.
Dieetleer
In dit onderdeel komen de specifieke eisen aan bod die gesteld worden aan voeding bij onder andere diabetes, reuma, hart- en vaatziektes en voedselallergie. Voeding en gezondheid hangen immers sterk samen. Niet alleen de lichamelijke, maar ook de geestelijke gezondheid kan worden beïnvloed door verkeerde voedingsgewoonten. Ook daar wordt in dit onderdeel aandacht aan besteed. Een andere situatie die een dieet noodzakelijk maakt, is overgewicht. Een veelvoorkomend en actueel probleem. In dit onderdeel wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Wanneer is er nu werkelijk sprake van overgewicht? Wat kan de oorzaak zijn en welke risico’s loopt iemand met overgewicht? Ook is er aandacht voor verschillende diëten en eventuele bijbehorende risico’s. Tot slot leer je over de interactie tussen voeding en geneesmiddelen en over medische voeding en voeding met een afwijkende consistentie.
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.