Toon 0 resultaten

Rosanne Wiegmans, ontwikkelaar en docent bij LOI Hogeschool

"Ik geef mijn praktijkervaring door in de opleiding"

Docent uit de praktijk

”Als (ortho)pedagoog heb ik al heel wat verschillende functies gehad. Zo heb ik onder andere in de jeugdzorg gewerkt en ben ik nu coördinerend begeleider bij een logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke beperking. Als zzp’er ben ik momenteel als orthopedagoog werkzaam in de ambulante zorg bij gezinnen thuis. Daarnaast ben ik verbonden aan LOI Hogeschool als ontwikkelaar en docent. Ik vind het heel fijn om het werken in de praktijk te combineren met mijn werk voor de LOI. Zo kan ik mijn praktijkervaring doorgeven.”

Praktijkervaring verwerken in opleiding

”Voor LOI Hogeschool ontwikkel ik diverse modules voor de opleiding Social Work (voorheen SPH). Van het zoeken van literatuur tot het schrijven van lesmateriaal en het bedenken van opgaven. Ook begeleid ik studenten via internet en ben ik coach voor de portfolio-opdracht, waarbij ik via Skype gesprekken voer met studenten.

Bij het ontwikkelen van modules kijk ik vooral naar de dingen die ik zelf belangrijk vind en waar ik in de praktijk tegenaan loop. Wat moet een student echt kunnen en weten? Ook werk ik veel met filmpjes en voorbeelden uit de praktijk. Studenten leren dus zeker niet alleen uit een boek. Ze krijgen echt een goed beeld van hoe het werk er in de praktijk uitziet.”

Observeren en signaleren

”Wat ik bijvoorbeeld heel belangrijk vind in het Social Work-werkveld en bij het werken met groepen, is het observeren en signaleren. Dat je altijd goed kijkt naar hoe een cliënt in zijn vel zit en wat hij of zij nodig heeft. Misschien moet je al wat eerder ingrijpen om escalatie of agressie te voorkomen. Ik besteed in de opleiding dan ook veel aandacht aan het observeren en signaleren en aan het afstemmen van de communicatie en bejegening op de individuele cliënt.”

Trends in het werkveld

”Het werkveld is flink in beweging. Het lesmateriaal wordt dan ook regelmatig geactualiseerd om te zorgen dat vakken up-to-date blijven. Neem bijvoorbeeld de jeugdzorg waar de nieuwe jeugdwet er voor zorgt dat zorg via de gemeente loopt. Ook blijven mensen langer thuis wonen, waardoor ambulante zorg steeds belangrijker wordt. Er verandert dan ook van alles, bijvoorbeeld in het contact met de gemeente of in hoe de financiering loopt. Het is belangrijk om daar ook kennis van te hebben.”

Zelfstandig kunnen werken

”Wat je ook ziet, is dat de zorg steeds meer georganiseerd wordt in zelfsturende teams, waarbij de manager meer op afstand staat. De arbeidsmarkt heeft dan ook mensen nodig die echt goed zelfstandig kunnen werken en het binnen het team met elkaar kunnen organiseren. Mensen die flexibel en zelfstandig zijn, creatief naar oplossingen kunnen zoeken en goed kunnen samenwerken binnen het team en met externe betrokkenen. ”

Pluspunt

”De opleidingen van LOI Hogeschool sluiten zeker goed aan op de arbeidsmarkt. Zo kun je in de minors bijvoorbeeld al echt toewerken naar wat er nodig is op de werkvloer. Ik denk ook dat het heel goed is dat er bij LOI Hogeschool echt praktijkmensen aan de opleiding verbonden zijn. Ik hoor dat ook vaak terug van studenten. Dan zeggen ze bijvoorbeeld ”Wat fijn dat je een beetje hetzelfde werk doet als ik. Dan weet ik dat ik met vragen bij jou terecht kan.” Ze ervaren dat echt als een pluspunt!”