voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Foto United Photos/ Toussaint Kluiters
Jacob van der Meulen Haarlems Dagblad 25 februari 2019 |
Bij Spaarne Gasthuis en Zorgbalans loopt een succesvol zij-instroomproject voor verpleegkundigen. Honderden carrièreswitchers toonden belangstelling en veertig startten in november met de betaalde opleiding waarnaast ze ook nog salaris ontvingen. Vier van hen en de bedenkers van de opleiding vertellen.
In Café Middeloo in Driehuis werd bij een glaasje wijn het meest succesvolle wervingsproject voor de zorg bedacht. Hélène de Groot van het Spaarne Gasthuis en Sophie Kramer van Zorgbalans weten dat je echt uit je bubbel moet stappen om tot een verrassende gedachtewisseling te komen.
De Groot en Kramer zijn hoofd Opleidingen binnen respectievelijk het ziekenhuis en de verpleeghuis- en thuiszorg. Zij zijn ervan overtuigd dat zij vanuit hun verschillende posities in de zorgketen moeten samenwerken en in de tijd van personeelskrapte niet bij elkaar verpleegkundigen en verzorgenden moeten wegkapen.
De Groot: "Met enige regelmaat treffen wij elkaar in Café Middeloo en hebben we het over samenwerking. Met elkaar maar ook met de LOI die zorgopleidingen biedt. Door samen te werken in opleiding en stage wilden we de muren tussen ziekenhuis en thuiszorg/verpleeghuiszorg wegnemen. Instromend personeel wordt breder opgeleid en dat is in het voordeel van onze cliënten. Zoiets moet je niet top down opleggen maar bottom up verzinnen." Ook volledig nieuw was het idee om belangstellenden voor de instroomopleiding de gelegenheid te geven te komen kijken op de werkvloer van beide instellingen om te proeven of de zorg wat voor ze is. Bij interesse konden kandidaten een kort voortraject doen met snuffelstages en een eerste studiemodule inclusief toets. Als ze daarvoor slaagden en verder wilden met het vervolgtraject, betaalden Spaarne Gasthuis en Zorgbalans de kosten voor het voortraject terug. Het gehele voortraject was zo georganiseerd dat kandidaten gewoon hun huidige baan konden aanhouden. Bij deelname aan het vervolgtraject voor de opleiding tot verpleegkundige op mbo-niveau ontvingen ze een passend salaris. Kramer: "De bestuurders van onze organisaties zeiden: Mooi plan, ga ermee aan de slag. We dachten dat er zo’n twintig belangstellenden naar een informatie-avond zouden komen. Het werden er uiteindelijk meer dan tweehonderd. Social media en een publicatie in de krant wekten enorm veel belangstelling op. Dat we zo’n grote doelgroep hadden aangeboord, overviel ons wel een beetje. We hebben op een gegeven moment de inschrijving moeten stopzetten." De Groot: "We zagen een groep die nieuwsgierig en op zoek is en op een minder traditionele manier, bijvoorbeeld meer digitaler, een opleiding wil volgen. Door het aanbieden van de opleiding op maat, een passend salaris en uitzicht op een baan verlaagden wij voor deze groep de drempel om de switch te maken." De eerste veertig zij-instromers zijn inmiddels aan de slag op diverse plekken in de beide organisaties. In maart start een tweede groep. In de loop van hun opleiding kunnen ze kiezen voor het ziekenhuis, verpleeghuis of de thuiszorg. Uit bijgaande verhalen valt op te maken dat dit voor veel studenten nog open ligt. Dit jaar start het Spaarne Gasthuis ook een soortgelijk leer- en werktraject voor zij-instromers die verpleegkundige op hboniveau willen worden. Ook daarvoor dienden zich genoeg belangstellenden aan. Als de pilot inderdaad succesvol uitpakt wordt bekeken of dit najaar een nieuw voortraject van start kan. Kramer: "Onze samenwerking staat buiten kijf, maar het moet allemaal wel financieel haalbaar blijven."
"Mijn vorige functie was leidinggevende receptiedienst. Ook een vorm van zorg eigenlijk. Ik deed dit werk met plezier maar op een gegeven moment werd de functie opgeheven. En toen kwam dit op mijn pad.” Wat spreekt je aan in de zorg? ,,De zorg heeft me altijd aangesproken. Ik wilde al heel lang doktersassistente worden maar die opleiding was voor mij te duur.’"
"Begin dit jaar kreeg ik een tip van een vriendin die werkt bij het Spaarne Gasthuis. Die kans heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen. Ik had er direct echt een goed gevoel bij. En het feit dat er geen opleidingskosten zijn maar juist een salaris, maakt het voor mij nu mogelijk om een opleiding voor de zorg te kunnen volgen. Ik heb me dezelfde avond nog aangemeld.’"
"Ik heb het voortraject met veel plezier gevolgd. De vakken Nederlands en Engels waren best pittig, die kennis was flink weggezakt. Maar de medische vakken gingen me heel goed af. De docenten van de LOI zijn zelf ook verpleegkundigen, zij weten waar ze over praten. Dat vond ik heel motiverend. Stagelopen vond ik ook geweldig, als ik wegging uit het ziekenhuis keek ik al uit naar de volgende keer dat ik weer ‘mocht’. De medische vakken heb ik alle vijf afgesloten met een 10!"
"Als ik verder ga met de opleiding, weet ik dat het best zwaar gaat worden. Werken en studeren tegelijk is niet niks. Ik heb thuis ook nog een kleine meid van vier jaar. Maar ik ben erg gemotiveerd, dus het gaat me lukken. Als ik de opleiding heb afgerond, wil ik graag werken in een ziekenhuis, op een afdeling voor kinderverpleging."
"Ik heb dertien jaar bij defensie gewerkt, bij het Korps Marinier. Dit is een elite-afdeling binnen Defensie en zo heb ik het ook altijd ervaren. Ik heb er met veel plezier gewerkt. Tijdens mijn tijd bij Defensie heb ik veel opleidingen gedaan en ben ik me bij de keuze van opleidingen steeds meer gaan richten op mijn ontwikkeling in de gezondheidszorg.’"
"Dat is moeilijk te zeggen, persoonlijk denk ik: je hebt het of je hebt het niet. Mijn interesse is gegroeid in de jaren dat ik werkte als marinier. Ik begon met opleidingen voor de zorg en kwam later in aanraking met traumazorg en spoedeisende zorg. Toch de kant met veel actie en adrenaline, dat spreekt me erg aan."
"Alle opleidingen voor gezondheidszorg die Defensie bood, heb ik gevolgd. Mijn interesse werd steeds groter en ik wilde graag in deze richting verder, maar dat was bij Defensie niet mogelijk. En hoe ik ook pleitte, en welke beloftes mij ook gedaan werden, steeds was er een muur waarop ik stuitte. Dan moet je op een gegeven moment eerlijk zijn tegen jezelf en je afvragen of je het medische vak los wilt laten. Dat wilde ik niet dus ik heb de stap gezet om weg te gaan bij Defensie. Toen ik me aan het oriënteren was op de mogelijkheden in de zorg, kwam ik dit traject tegen. Ik vond deze opleiding ideaal, je heb een werkplek, alle stages zijn geregeld en je staat op de loonlijst. Alle mogelijke problemen zijn daarmee direct getackeld. Want je kan je hart wel willen volgen, maar er is ook een hypotheek die betaald moet worden.’"
"Het voortraject is erg goed gegaan, door mijn eerdere opleidingen ben ik gewend aan leren en wist ik al veel over bijvoorbeeld hoe het lichaam werkt. Aan de andere kant kwam ik ook veel aspecten van de zorg tegen waar ik nog nooit mee in aanraking was geweest, zoals ouderenzorg. Maar voor alle onderdelen ben ik met vlag en wimpel geslaagd. Binnenkort ga ik starten met de hoofdfase van de opleiding.’’ Wat zijn je verwachtingen? ,,De hoofdfase, waarin we werken en studeren tegelijkertijd, zal best zwaar zijn. Maar ik kijk er nuchter tegenaan. Velen zijn me voorgegaan dus het is gewoon mogelijk. Ik ben benieuwd op welke afdelingen en in welke teams ik terecht kom. Mijn werkplek na de opleiding zal denk ik ook afhangen van het team waar ik mee kan samenwerken. Op dit moment denk ik dat ik uiteindelijk voor de ambulancedienst zal kiezen, maar wie weet. Alles ligt nog open en dat vind ik een mooi vooruitzicht.’"
"Ik ben dertien jaar kapster geweest. Het was een relatief kleine zaak voor zowel dames als heren. Als kapster krijg je hele levensverhalen te horen. Mensen nemen je echt in vertrouwen, je biedt een luisterend oor en daarmee ook een klein stukje zorg."
"Er zijn voor mensen, dat vind ik fijn. Een stukje pijn of verdriet wegnemen met zorg en aandacht, al is het alleen maar een aardig woord. Dat kan al heel waardevol zijn, persoonlijke aandacht maakt een groot verschil. Mijn moeder zei vroeger al dat ik eens naar de verpleging moest kijken qua opleiding. Ik heb toen voor een andere richting gekozen. Waarschijnlijk is dat beter geweest want ik denk niet dat ik er op die jonge leeftijd al klaar voor was. Nu ik wat ouder ben en meer levenservaring heb, voel ik me er wel goed bij.’’’
"Bij de kapsalon had ik het nog best naar mijn zin, maar was ook wel toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn interesse ging uit naar een leer-werkplek in de zorg. Toen kwam ik dit traject op precies het goede moment tegen. Ik vond de stap naar de zorg best wel spannend, want in feite had ik geen idee over wat het werk zou inhouden. Daarom vond ik het voortraject zo prettig, het is een soort proefperiode waardoor je er goed achter kunt komen of de zorg echt wat voor je is."
"Het voortraject begon voor mij niet zo lekker. Ik was erg zenuwachtig voor mijn eerste toets. Toen dacht ik echt dat ik het wel kon vergeten. Daarna ben ik er gewoon toch met volle inzet voor gegaan. De leerstof bevat ook proefexamens. Daarmee heb ik me goed kunnen voorbereiden. En het is gelukt, want ik neem inmiddels deel aan de hoofdfase. De klassikale bijeenkomsten die elke 2 á 3 weken gehouden worden, vind ik erg prettig. Het is fijn om direct contact te hebben met de docent en klasgenoten. We zijn allemaal heel erg gemotiveerd. De stof is nu nog niet zo moeilijk maar binnenkort gaan we starten met anatomie. Als inleiding maken we een studiereisje naar Body Worlds.’"
"Ik ga ervan uit dat naar mate ik meer kennis en ervaring opdoe, mijn zelfvertrouwen in het zorgvak groeit. Het werk is allemaal nieuw en soms ben ik nog wat onzeker. Mijn collega’s gaan daar gelukkig heel goed mee om en zijn heel behulpzaam. In de loop van de opleiding hoop ik er ook achter te komen welk werkveld van de zorg het best bij me past. Nu denk ik dat dit werken in een verpleegtehuis is. Maar het fijne van dit opleidingstraject is ook dat je alles meemaakt, dus ik laat me gewoon verrassen."
"De afgelopen tien jaar heb ik als manager gewerkt in diverse cosmetische klinieken voor tandheelkundige zorg. Het was een drukke 24/7 baan. Toen de kliniek werd verkocht, wilde ik een baan waar ik mijn hart in kon leggen."
"Dat is lastig uit te leggen. Het is een stukje van mijn persoonlijkheid. Ik voel me goed als ik een ander mens kan helpen door te zorgen. Het stukje meer bieden, zoals je ook zelf benaderd wil worden als je in een ziekenhuis of verzorgingshuis ligt.’"
"Tot nu toe gaat het goed. Het voortraject liep erg soepel. Ik vond het heel leuk om weer in een klas te zitten. Nu ik bezig ben met het hoofdtraject, en dus werk en leer tegelijk, is het wel andere koek. Het is best lastig om de tijd goed te managen, die balans moet ik nog wat beter vinden. In ieder geval is mijn motivatie erg hoog, net zoals bij mijn klasgenoten. We zijn een fanatieke groep, met een gezamenlijke passie voor de zorg. Dat schept direct een band. Ik ga dan ook met veel plezier naar de klassikale bijeenkomste!’"
"Ik hoop dat de opleiding aansluit bij wat ik in de praktijk ga tegenkomen. Dat ik echt de zorg kan bieden die ik voor ogen heb, ook bij drukte en wellicht personeelstekort. Maar ik moet eerst de opleiding afronden. Ik zie mezelf ook nog wel doorleren."
Wil je meer weten over dit nieuwe opleidingstraject? Lees dan het uitgebreide interview met Sophie Kramer (Zorgbalans) en Hélène de Groot (Spaarne Gasthuis). Benieuwd naar de Gezondheidszorg en welzijn-opleidingen van LOI? We bieden een groot aantal opleidingen in dit vakgebied, ontdek snel welke opleiding het best bij je past.