De opleiding koppelt een uitgebreide schriftelijk-theoretische instructie, aangevuld met contactonderwijs aan een praktische leerperiode. Het begin van de opleiding legt een belangrijke basis die nodig is om het vak uit te kunnen oefenen. Ook in deze fase van de opleiding studeer je terwijl je werkt. Praktische leertijd en theoretische onderbouwing sluiten uitstekend op elkaar aan. In de eerste periode rond je je opleiding tot “algemeen hartfunctielaborant” af, waarna je je gaat specialiseren binnen een van de vier uitstroomrichtingen: Echocardiografie, Ambulante ECG-monitoring, Hartkatheterisatie of Cardio-implantaten. De specialisatie volg je in een ziekenhuis dat is geaccrediteerd voor de gekozen uitstroomrichting.
Contactonderwijs
Tijdens de opleidingen worden zes contactdagen georganiseerd. Tijdens deze dagen wordt onder andere aandacht besteed aan sociale vaardigheden, beroepshouding, patiëntenvoorlichting, werking van het hart, registratie van ECG's, ritmegeleidingsstoornissen, elektrocardiografie en ergometrie. Meer informatie over deze contactdagen vind je op LOI Campus.
Praktische opleiding
De opleiding bestaat, naast theorievakken, voor een groot deel uit het opdoen van praktijkervaring. Dit doe je aan de hand van de modules Praktijk, waarin praktische opdrachten zijn opgenomen, die je tijdens je werk dient uit te voeren. Je laat je begeleider op de werkvloer telkens meelezen met de afgeronde onderdelen voordat je ze instuurt naar de LOI. De gehele praktijkperiode rond je af met een praktijkexamen, dat wordt afgenomen in een ander opleidingsziekenhuis dan waar je werkzaam bent.
Meer informatie over het praktijkexamen vind je op LOI Campus.
Certificaat Praktijk
Als je een praktijkonderdeel (1, 2 of 3) hebt afgerond, ontvang je het certificaat Praktijk 1, 2 of 3. Je moet hiervoor alle praktijk- en reflectieopdrachten uit de betreffende praktijkmodule succesvol hebben afgerond.
Afstudeeropdracht en afstudeerzitting
Om de opleiding af te ronden werk je aan je afstudeeropdracht. Deze opdracht bestaat uit een onderzoek en rapportage. Tijdens de afstudeerzitting komen de afstudeeropdracht en de competentieontwikkeling (die je gedurende de opleiding hebt vastgelegd tijdens de modules Praktijk I, II en III) aan de orde.
Werk je al enige tijd op een cardiologieafdeling van een ziekenhuis, bijvoorbeeld als verpleegkundige op een Coronair Care Unit (CCU)? Volg dan het verkorte studieprogramma HBO Hartfunctielaborant. Dan kun je in korte tijd het HBO-diploma Hartfunctielaborant behalen en de graad Bachelor of Science achter je naam zetten.
Instroomeisen
Om het verkorte studieprogramma te kunnen volgen, gelden de volgende eisen:
- Je hebt in de afgelopen 5 jaar ten minste 4 jaar gewerkt binnen de cardiologische setting van een ziekenhuis. Je had daarbij een aanstelling van minimaal 16 uur.
- Je hebt vrijstelling voor het gehele eerste studiejaar, m.u.v. maximaal twee modules.
- Je kunt een werkgeversverklaring overleggen, waarin wordt bevestigd dat je bent aangenomen als hartfunctielaborant.
Bovenstaande richtlijnen zijn opgesteld door de toetsingscommissie.
Houd er rekening mee dat voor toelating tot het verkorte programma een vrijstellingsverzoek ingediend moet worden. De beoordeling hiervan duurt ongeveer 6 weken.
Opzet van de opleiding
De verkorte opleiding bestaat uit een generiek leerjaar en een uitstroomvariant naar keuze. Het programma bestaat uit de volgende modules:
Maximaal twee modules uit het theoretische deel (van de modules Werken op een functieafdeling I, Effectief communiceren, Algemene medische kennis I, Het registreren van een ECG, Basiskennis elektrocardiografie)
- Inleiding onderzoek doen
- ICT voor zorg en zelfredzaamheid
- Speciële anatomie, fysiologie en pathologie
- Elektrocardiografie
- Ergometrie en inspanningsfysiologie
- Basiskennis specialisaties
- Praktijk I + II
Uitstroomvariant Ambulante ECG-monitoring
- Inleiding ambulante ECG-monitoring
- (Supra)ventriculaire ritmestoornissen
- Geleidingsstoornissen, ST en QT analyse en HRV.
- Specialistische ambulante ECG-monitoring.
- Praktijk III
- Afstudeeropdracht en mondelinge afstudeerzitting
Uitstroomvariant Echocardiografie
- Het echocardiografisch onderzoek
- De atria, aangeboren hartafwijking en 3D
- Mitralis-, aortaklep en kunstkleppen
- Linkerventrikel, contrast- en stressechocardiografie
- Rechterharthelft en pericard
- Specifieke pathologie
- Praktijk 3
- Afstudeeropdracht en mondelinge afstudeerzitting
Uitstroomvariant Hartkatheterisatie
- Specialisatie stralingshygiëne
- Toegepaste farmacologie
- Steriliteit
- Hardware, materiaal en techniek
- Functies op de hartkatheterisatie
- Inleiding in de interventie
- Praktijk III
- Afstudeeropdracht en mondelinge afstudeerzitting
Uitstroomvariant Cardio-implantaten
- De elementen van het pacemakersysteem
- Keuze en implantatie van het pacemakersysteem
- Timing in pacemakers
- Pacemaker, ecg en follow-up
- Basiskennis elektrofysiologie en cardio-implantaten
- Specialisatie stralingshygiëne
- Praktijk III
- Afstudeeropdracht en mondelinge afstudeerzitting
Tijdens de opleiding worden verplichte contactdagen georganiseerd. Op deze dagen heb je uitgebreid de mogelijkheid je vaardigheden onder begeleiding te oefenen! Enkele contactdagen worden online via virtual classrooms georganiseerd. Alle bijeenkomsten worden verzorgd door een ervaren docent. Aan het bijwonen zijn geen extra kosten verbonden.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.