De opleiding is zó opgezet dat deze goed is te combineren met een full- of parttimebaan. Wie parttime werkt, moet wel een dienstverband hebben van minimaal 75%. De praktijkperiode wordt in dat geval vier jaar in plaats van drie jaar. Je combineert de studie met een baan als leerling-longfunctieanalist in een ziekenhuis met de desbetreffende opleidingsbevoegdheid. Deze opzet biedt jou de garantie dat theorie en praktijk perfect op elkaar aansluiten.
Omdat deze opleiding theorie en praktijk combineert, is het van belang dat je bij een ziekenhuis of gespecialiseerde instelling solliciteert naar de functie van leerling-longfunctieanalist.
Koppeling theorie en praktijk
De opleiding koppelt een uitgebreide schriftelijk-theoretische instructie aangevuld met contactonderwijs aan een praktische leerperiode, waarin de basis wordt gelegd om het vak uit te kunnen oefenen. Je studeert terwijl je werkt. Praktische leertijd en theoretische onderbouwing sluiten uitstekend op elkaar aan. De praktijkmodules moeten steeds behaald zijn voordat je verder kan studeren. Bij praktijk 1 hoort ook een geldig reanimatiediploma.
Contactonderwijs
Tijdens de opleiding worden 21 thematische contactdagen georganiseerd. Een contactdag bestaat uit een of twee dagdelen. Deze contactdagen zijn verplicht en vinden in de regel op een doordeweekse dag plaats.
Praktische opleiding
Door middel van de (praktijk)opdrachten uit het praktijkopleidingsboek (POB) doorloop je de praktijkperiodes. Het POB maakt een koppeling tussen de theorie en de praktijk en bereidt je daarnaast voor op de afstudeeropdracht.
Certificaat Praktijk en Vaardigheden
Na het afronden van de praktische opleiding ontvang je het certificaat Praktijk 1, 2 of 3. Om in het bezit te komen van certificaat Praktijk 1 moet naast de afgeronde POB-opdrachten een geldig reanimatiediploma worden overlegd. Om in het bezit te komen van het certificaat Vaardigheden 1, 2 of 3 moet je het bijbehorende contactonderwijs hebben bijgewoond.
Afstudeeropdracht en afstudeerzitting
Aan het einde van de opleiding werk je aan je afstudeeropdracht. Deze opdracht bestaat uit een onderzoek en een rapportage. Tijdens de afstudeerzitting komt de afstudeeropdracht aan de orde. Daarnaast wordt je competentieontwikkeling, die je gedurende de opleiding hebt vastgelegd in het digitaal portfolio, behandeld.
Tijdens de opleiding worden verplichte contactdagen georganiseerd. Op deze dagen heb je uitgebreid de mogelijkheid je vaardigheden onder begeleiding te oefenen! Enkele contactdagen worden online via virtual classrooms georganiseerd. Alle bijeenkomsten worden verzorgd door een ervaren docent. Aan het bijwonen zijn geen extra kosten verbonden.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.