In deze minor leer je over het doel en de werking van het strafrecht, met speciale aandacht voor de procesregels en straffen voor jongeren. De nadruk ligt op het bestraffen en voorkomen van misdrijven en overtredingen volgens het Wetboek van Strafrecht en bijzondere wetten. Je ontdekt methoden om crimineel gedrag te voorkomen en justitiabelen terug te laten keren in de maatschappij, met een focus op reclassering en jeugdhulp. Daarnaast leer je welke aanpak in verschillende situaties het beste werkt, hoe gezinnen met complexe problemen begeleid kunnen worden, en hoe mediation kan leiden tot gezamenlijk gedragen oplossingen bij geschillen.
Tijdens de HBO-minor Straf- en jeugdrecht volg je de volgende modules:
Strafrecht verdieping
Je leert hoe het strafrecht zich verhoudt tot het civiel en bestuursrecht. Ook internationale invloeden op het materiële strafrecht komen aan bod. Daarnaast is er aandacht voor het legaliteitsbeginsel, de objectieve en subjectieve zijde van een strafbaar feit, strafuitsluitingsgronden, strafbare poging en voorbereiding, deelneming en regels omtrent het bewijs en de sanctionering van onregelmatigheden in het strafproces.
Reclassering
Reclassering levert een bijdrage aan het verminderen van recidive- en gevarenrisico's door gedragsverandering en/of controle en/of het bijdragen aan re-integratie en/of het verminderen van overlast. Deze module laat zien hoe binnen de reclassering professioneel en methodisch gewerkt wordt met verdachten en veroordeelden over wie een advies is gevraagd van de reclassering.
Jeugdproblematiek en hulpverlening
In deze module komen de maatregelen van kinderbescherming alsmede de specifieke sancties en de bijzondere strafrechtelijke procedure voor jeugdigen aan bod. In deze module leer je binnen de complexiteit van een Multi-probleemhuishouding te opereren, kennis te verwerven van taakgerichte hulpverlening en deze toe te passen.
Forensische psychiatrie
Deze module behandelt de rol van psychiatrie binnen het Nederlandse recht. Je leert o.a. over vrijheid en verantwoordelijkheid, psychiatrie en burgerlijk recht, de WET BOPZ, toerekeningsvatbaarheid, het psychologisch onderzoek pro Justitia, de Penitentiaire beginselenwet, psychiatrische voorzieningen in het gevangeniswezen, de terbeschikkingstelling, de tenuitvoerlegging van de maatregel tbs en voorspelling van delictrecidive. Bijzondere aandacht is er voor psychiatrie binnen het jeugdrecht en voor kinder- en jeugdpsychiatrische aspecten.
Mediation en conflicthantering
Mediation is de laatste jaren sterk in opkomst als alternatieve vorm van geschillenbeslechting. Waar een gang naar de rechtbank in een conflictsituatie vaak tijdrovend en duur is, kan mediation een snellere en efficiëntere oplossing bieden. Waar bovendien de verhoudingen tussen partijen door een gerechtelijke procedure vaak blijvend verstoord zijn, kan mediation juist helpen de verhoudingen te handhaven of zelfs te verbeteren. Deze module legt een stevige basis voor dit boeiende vakgebied.
Praktijkintegratie Straf- en jeugdrecht
In een praktijkintegratiemodule combineer je de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan en laat je zien dat je deze in de praktijk kunt toepassen. In deze module voer je een opdracht uit gericht op een huishouden met complexe, meervoudige problematiek waarbij strafrechtelijke en punitieve maatregelen van toepassing zijn. Je brengt een casus in en maakt een adviesplan om recidive te verminderen en/of de veiligheid van de omgeving te verbeteren, rekening houdend met de relevante wet- en regelgeving.