De cursus Thuiskapper bestaat uit de volgende onderdelen.
Haar en haarverzorging
Je leert alles over haar. Hoe is haar opgebouwd? Welke haartypes zijn er en hoe herken je ze? Hoe kun je haar het beste verzorgen en welke stylingproducten zijn er? Ook verschillende haarproblemen komen aan bod. Tot slot leer je hoe je haar gezond kunt houden.
Basisbegrippen
In dit deel maak je kennis met een aantal basisbegrippen. Onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn o.a. standaardlengtes, kniplijnen en hoeken. Voordat je kunt beginnen met knippen, moet je je materiaal goed kennen. In dit hoofdstuk leer je ook hoe je een kam en schaar vasthoudt en hoe je ze onderhoudt. Ook leer je uit welke onderdelen een kappersschaar bestaat.
Werkhouding, veiligheid en communicatie
Door een goede werkhouding aan te nemen voorkom je klachten aan je rug, nek en schouders. In dit deel leer je precies waar je op moet letten. Wat moet je wel doen en wat moet je juist niet doen? Daarnaast besteden we aandacht aan de communicatie tussen jou en je klant.
Materialen, onderhoud en hygiëne
Je maakt kennis met de materialen die je als kapper nodig hebt, zoals scharen, kammen, borstels en de föhn. Je leert hoe je ze gebruikt en hoe je ze onderhoudt.
Hoofd, gezichtsvormen en haarkleuren
Niet ieder kapsel past bij ieder gezicht. Als kapper moet je hierin natuurlijk kunnen adviseren. Daarom leer je in dit deel gezichtsvormen analyseren. Je leert welke kapsels bij welke gezichtsvormen passen en wat kleur doet met een gezicht. Ook de verschillende kleurproducten worden behandeld.
Kniptermen, kniplijnen en kniptechnieken
Er zijn heel veel verschillende kniptechnieken. In dit deel ga je een voor een uitproberen. Je maakt o.a. kennis met de éénlengtelijntechniek, oplopende lengte, gelijke lengten en afnemende lengte. Je leert welke techniek geschikt is voor welk kapsel en gaat uitgebreid oefenen.
Heren en kinderen knippen
In dit deel is er speciale aandacht voor haarverzorging en -styling bij mannen Wat doe je als basisverzorging, welke styling- en knipmogelijkheden heb je en welke producten gebruik je daarbij? Ook haarproblemen bij mannen komen aan bod. Speciale aandacht is er voor opknippen, een techniek die je bij heren veelvuldig zult toepassen.
Daarnaast gaan we uitgebreid in op kinderkapsels en het knippen van kinderen. Welke haartypen en gezichtsvormen zijn er bij kinderen en hoe knip je hier een bijpassend kapsel bij? En hoe ga je om met kinderen in de kappersstoel?
Föhn-, krul- en steiltangtechnieken
Met de föhn en steiltang kun je prachtige effecten bereiken. In dit deel komen de verschillende mogelijkheden en technieken voor het föhnen van kapsels aan bod. Van droogföhnen tot het in model föhnen van een kapsel. Ook leer je hoe je lang, kort en krullend haar kunt föhnen en wat het polijstend föhnen van een kapsel is. Met de steiltang leer je hoe je op een kundige manier het haar steil kunt maken zonder het te beschadigen.
Vlechten en opsteektechnieken
Met vlechten en opsteektechnieken kun je een echte blikvanger creëren. In dit deel raak je thuis in de verschillende soorten vlechten en technieken. Van een simpele driestrengenvlecht tot een Franse vlecht op vissengraatvlecht. Ook de verschillende opsteektechnieken komen aan bod. Straks staat niets jouw creativiteit nog in de weg!