Hieronder lees je wat je leert in de verschillende modules.
Anatomie, fysiologie en pathologie
In deze module leer je over de bouw van het menselijk lichaam (anatomie) en werking van organen (fysiologie). Ook maak je kennis met de belangrijkste begrippen uit de pathologie (ziekteleer).
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het skelet, spieren en gewrichten, bloed en immunologie, circulatie, ademhaling, spijsvertering, het hormoonstelsel, de huid en zintuigen.
Medisch rekenen
De module medisch rekenen leert je de rekenvaardigheden die je in het werk als apothekersassistent nodig hebt. Zo leer je o.a. doseringen vaststellen, hoeveelheden omrekenen, schaalveranderingen toepassen en afleverhoeveelheden bepalen.
Wet- en regelgeving
Je leert de wet- en regelgeving kennen die van belang is in een apotheek. Zo is er o.a. aandacht voor de Wet BIG, de geneesmiddelenwet, de opiumwet, zelfzorg – UA-standaarden, overheidsmaatregelen, zorgverzekeringen, de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling, kwaliteitszorg en Arbo.
Communicatie en sociale vaardigheden
Wie met mensen werkt, moet over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikken. Bijvoorbeeld om gesprekken te kunnen voeren met cliënten of patiënten of samen te werken met collega’s.
Deze module brengt je vaardigheden op het benodigde niveau. Zo is er o.a. aandacht voor actief luisteren, verbale en non-verbale communicatie, interculturele communicatie, beroepsgeheim en conflicthantering.
Inleiding farmacie
In deze module doe je de basiskennis op die nodig is om recepten op de juiste manier te kunnen interpreteren en medicijnen op een veilige manier te verstrekken. Zo leer je bijvoorbeeld over preventie en leefstijl, geneesmiddelen (zelfzorg en recepten), medicatieveiligheid, medicatiebewaking, bewaarcondities en toedieningsvormen.
Farmacie
Je doet basiskennis op over ziektebeelden, aandoeningen en behandelmethoden. Ook wordt ingegaan op de werking van geneesmiddelen, risico’s en medicatiebewakingssignalen. Tot slot komen de belangrijkste medische hulpmiddelen aan bod.
Aan het eind van deze module heb je de basiskennis om recepten op de juiste manier te kunnen interpreteren en weet je welke geneesmiddelen aansluiten bij de vraag van de cliënt.
Werken in de apotheek - Administratie
Je leert in deze module over het registreren en bijhouden van gegevens. Hoe registreer je bijvoorbeeld patiëntgegevens en verzekeringsgegevens? En hoe houd je een dossier bij? Ook de uitgifte van medicijnen komt aan bod. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen de eerste en de tweede uitgifte en hoe registreer je de uitgifte? Ook het bijhouden van een medicatie-overzicht komt aan bod.
Computervaardigheden
In deze module laat je zien dat je kunt omgaan met de computer en veelgebruikte programma’s, zoals Word, Excel en PowerPoint. Dit doe je door het maken van een opdracht, waarop je feedback krijgt van je docent.
Farmaceutische zorg en voorlichting
Deze module leert je advies en voorlichting op maat geven aan verschillende cliëntgroepen. Daarbij speelt patiëntveiligheid uiteraard een belangrijke rol. Ook leer je hoe voorlichtingsmateriaal ingezet kan worden en word je je bewust van ethische maatstaven en commerciële invloeden.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:
- Clientgroepen
- Consultvoering
- Patiëntveiligheid
- Zelfzorg en zelfzorgmiddelen
- Zelfzorgstandaarden
- Zorgvragen (WHAM-methodiek)
- Voorlichtingsmateriaal
- Ethische maatstaven
Voor toediening geschikt maken
Deze module leert je geneesmiddelen bereiden en handelspreparaten aanpassen. Je doet basiskennis op over grondstoffen en scheikundige verbindingen. Ook doe je kennis op over het stapsgewijs maken of aanpassen van farmaceutische preparaten.
In de module komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Grondstoffen
- Bereidingsmethoden
- Aseptische handelingen
- LNA-procedures
- Materialen en instrumenten
- Apparatuur
- Werken volgens protocollen
Werken in de apotheek- logistiek en beheer
Deze module gaat uitgebreid in op de logistieke kant van het werken in een apotheek. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de farmaceutische distributieketen, het plaatsen van bestellingen, voorraadbeheer, verpakkingen, werken met een geautomatiseerd distributiesysteem en het werken met een voorraadbeheersysteem.
Deskundigheid en kwaliteitszorg
Deze module gaat in op het versterken van de eigen deskundigheid en gaat in op de kenmerken van kwaliteitszorg. Je leert hoe je een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van de organisatie en komt erachter hoe je goed kunt functioneren in een (multi)disciplinair team.