Hieronder staat per domein beschreven wat je weet en kunt na afronding van het VWO-vak Engels.
Leesvaardigheid
Je kunt teksten lezen over eigentijdse onderwerpen, waarbij de schrijver een bepaald standpunt inneemt. Ook kun je eigentijds literair proza lezen en begrijpen. Bovendien kun je na afronding specialistische artikelen en lange instructies begrijpen, ook wanneer deze over een relatief onbekend onderwerp gaan.
Je herkent (de opbouw van) verschillende tekstsoorten (zoals een vrije tekst, betoog, brief, rapport of beschouwing). Je kunt hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden en relevante informatie uit een tekst halen. Ook kun je teksten samenvatten en conclusies trekken met betrekking tot de bedoeling of opvatting van de auteur.
Daarnaast heb je voldoende kennis over het land of de samenleving om teksten (nog) beter te begrijpen.
Kijk- en luistervaardigheid
Je kunt langere teksten (ook redelijk complexe) lezen en begrijpen. Ook kun je de meeste nieuws- en actualiteitenprogramma’s op tv en de meeste Engelstalige films moeiteloos begrijpen.
Gespreksvaardigheid
Je kunt vloeiend en actief deelnemen aan gesprekken en discussies over redelijk vertrouwde onderwerpen. Je kunt bijvoorbeeld je standpunt uitleggen en ervaringen, gebeurtenissen, verwachtingen en ambities beschrijven. Ook kun je je mening onderbouwen. Bovendien ben je in staat om een verhaal of het plot van een boek of film te beschrijven en je reactie hierop te verwoorden.
Schrijfvaardigheid
Je kunt een duidelijke en gedetailleerde tekst schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld een opstel of verslag schrijven, informatie doorgeven of een standpunt bestrijden of verdedigen. Ook kun je een brief schrijven waarin je ervaringen en indrukken beschrijft.
Literatuur
Bij het vak Engels lees je een aantal Engelstalige boeken. Je voert ter afsluiting een gesprek (in het Engels) over je leeservaringen. Daarin kun je uitleggen wat je ideeën en mening zijn over een boek. Ook kun je vertellen over de auteur, het genre, de inhoud, de personages, de plaats en tijd van handeling, het thema en de titel. Bij poëzie kun je ook vertellen over inhoud, rijm, metrum en beeldspraak.
Het benodigde lesmateriaal in inbegrepen bij het lesgeld. Dit is helder geschreven en sluit naadloos aan op de meest recente exameneisen. Het lesmateriaal is zo opgezet dat je je heel efficiënt en gericht voorbereidt op het examen. Geen onnodige extra stof, maar precies die kennis opdoen die je nodig hebt om te slagen! Bovendien bevat ieder vak een onderdeel Examenvoorbereiding.
Het kan voorkomen dat een wijziging in de exameneisen gevolgen heeft voor het lesmateriaal. Wanneer dit bij jouw opleiding het geval is, dan hoor je dat uiterlijk in oktober. Je ontvangt dan de nieuwste versie van het lesmateriaal.
Het is mogelijk dat je al over enige voorkennis van het vak beschikt. Bijvoorbeeld vanuit een eerdere opleiding of vanuit je (werk)ervaring. Daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. In het lesmateriaal vind je regelmatig opdrachten waarmee je deze voorkennis kunt toetsen. Als blijkt dat je bepaalde leerstof al goed beheerst, kun je dat gedeelte overslaan. En dat scheelt je veel tijd! Merk je dat je bepaalde onderdelen extra moet oefenen, dan kun je de uitgebreide leerstof bestuderen. Ook heel handig tijdens je voorbereiding voor het examen!
De opleidingen zijn opgebouwd volgens de eindtermen van de syllabus en vakinformatie, het is dus eenvoudig te zien wat je al beheerst en wat niet.