Twijfel je of je startniveau voldoende is om het VMBO-vak te kunnen volgen? Dan kun je, als je dat wilt, ter ondersteuning een extra vak volgen. Wil je een of meer ondersteunende vakken volgen? Dan kun je deze aanvinken op het inschrijfformulier.
De LOI biedt de volgende ondersteunende vakken aan:
Rekenen
Dit vak kan gevolgd worden als ondersteuning bij alle vakken waarbij je moet kunnen rekenen, zoals economie en de bètavakken. Na afronding kun je o.a.:
- basisbewerkingen uitvoeren (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, getallen afronden).
- schattingen maken.
- werken met percentages en verhoudingen.
- rekenen met gangbare maten voor bijvoorbeeld lengte, inhoud en snelheid.
- rekenen met samengestelde eenheden (zoals km/u).
- schalen van meetinstrumenten aflezen.
- gegevens overzichtelijk in een tabel weergeven.
- kan waarden in formules invullen
- de waarde van onbekende variabelen berekenen.
Basisvaardigheden scheikunde
Dit vak kan gevolgd worden als ondersteuning bij het vak scheikunde. Je leert over verschillende scheikundige onderwerpen, zoals chemische stoffen, zoals zuren, benzine, alcohol of aardgas. Ook leer je over risico’s, veiligheid en de gevolgen voor het milieu. Een belangrijk onderdeel van dit vak is ook het uitvoeren van scheikundige berekeningen.
Basisvaardigheden natuurkunde
Dit vak kan gevolgd worden als ondersteuning bij het vak natuurkunde. Je leert onder andere over verschijnselen als elektrische energie, verwarmen en verbranden, licht en beeld, geluid, straling, kracht en veiligheid.
Het is mogelijk dat je al over enige voorkennis van het vak beschikt. Bijvoorbeeld vanuit een eerdere opleiding of vanuit je (werk)ervaring. Daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. In het lesmateriaal vind je regelmatig opdrachten waarmee je deze voorkennis kunt toetsen. Als blijkt dat je bepaalde leerstof al goed beheerst, kun je dat gedeelte overslaan. En dat scheelt je veel tijd! Merk je dat je bepaalde onderdelen extra moet oefenen, dan kun je de uitgebreide leerstof bestuderen. Ook heel handig tijdens je voorbereiding voor het examen!
De opleidingen zijn opgebouwd volgens de eindtermen van de syllabus en vakinformatie, het is dus eenvoudig te zien wat je al beheerst en wat niet.
Het benodigde lesmateriaal in inbegrepen bij het lesgeld. Dit is helder geschreven en sluit naadloos aan op de meest recente exameneisen. Het lesmateriaal is zo opgezet dat je je heel efficiënt en gericht voorbereidt op het examen. Geen onnodige extra stof, maar precies die kennis opdoen die je nodig hebt om te slagen! Bovendien bevat ieder vak een onderdeel Examenvoorbereiding.
Het kan voorkomen dat een wijziging in de exameneisen gevolgen heeft voor het lesmateriaal. Wanneer dit bij jouw opleiding het geval is, dan hoor je dat uiterlijk in oktober. Je ontvangt dan de nieuwste versie van het lesmateriaal.