De cursus Zelfstandig coach is zeer compleet en behandelt zowel de benodigde coachingsvaardigheden als het opstarten en voeren van een eigen bedrijf. Zo ben je na afronding perfect voorbereid op een zelfstandig bestaan als coach.
De cursus is opgebouwd uit de onderstaande modules:
Zelfonderzoek en reflectie
Wie anderen wil kunnen coachen, moet allereerst kritisch naar zichzelf en zijn ontwikkeling kunnen kijken. Daarom is deze module gericht op zelfonderzoek. Wat zijn je eigen waarden, overtuigingen en houdingen en welke invloed hebben deze op de wijze waarop je als coach werkt? Hoe reageer je met empathie op de emoties van een cliënt zonder persoonlijk betrokken te raken? Ook leer je omgaan met culturele, religieuze en sekseverschillen. Bovendien werk je aan je communicatievaardigheden, het ontvangen van feedback en het leren reflecteren op je eigen handelen. Na afronding van deze module heb je geleerd om regelmatig te reflecteren op je eigen gedrag én om jezelf doorlopend te blijven ontwikkelen.
Algemene coachingsvaardigheden
Deze module draait om de vaardigheden die je in iedere coachingssituatie nodig hebt. Zo leer je bijvoorbeeld actief luisteren, een goed contact opbouwen, je communicatie en taalgebruik aanpassen aan de cliënt, effectief vragen stellen, feedback geven, keuzes begeleiden en patronen bij je cliënt herkennen. Daarbij is veel aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je er voor zorgt dat je cliënt zich niet afhankelijk gaat voelen van jou als coach en hoe je samen met de cliënt zicht houdt op het proces en het realiseren van doelstellingen.
Het coachingstraject
Het complete coachingstraject komt aan bod. Wat zijn de randvoorwaarden? Waar begin je en welke stappen doorloop je? Hoe bewaak je het traject en hoe kun je dit evalueren?
E-coaching
Het komt steeds vaker voor dat cliënten digitaal worden gecoacht. Bijvoorbeeld via Skype, Whatsapp of mail. In deze module is uitgebreid aandacht voor deze E-coaching. Je leert je benadering baseren op een model of raamwerk en verschillende erkende hulpmiddelen en technieken gebruiken om je cliënt te helpen naar zijn of haar doelstellingen toe te werken.
Basiskennis ondernemerschap
In dit onderdeel leer je alles wat je moet weten om succesvol als ondernemer aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal kijken bij ondernemen? Wat zijn kansen en risico’s? Hoe werf je klanten en hoe zet je je product of dienst in de markt? Ook bedrijfsadministratie komt uitgebreid aan bod. Met welke fiscale regels krijg je bijvoorbeeld te maken? Hoe maak je een begroting? En hoe stel je een factuur op?
Het ondernemingsplan
Tijdens dit onderdeel ga je aan de slag met het ondernemingsplan voor jouw eigen onderneming. Hierin omschrijf je bijvoorbeeld wat je gaat doen en waarom. Wat voeg je toe aan de markt en waarom moeten klanten bij jou zijn? Hoe ga je je klanten bereiken? En hoe ziet je verdienmodel eruit? Na afronding heb je een volledig ondernemingsplan opgesteld, inclusief een financieel plan en een marketingplan.