De cursus Medische kennis en terminologie is opgebouwd uit vijf modules.
Anatomie, fysiologie en pathologie
De bouw en samenstelling van het menselijk lichaam staan centraal in deze module. Anatomie is de wetenschap die de bouw van het menselijk lichaam onderzoekt. Fysiologie bestudeert het normale functioneren van de onderdelen van het menselijk lichaam, denk hierbij aan processen zoals de spijsvertering en de voortplanting. Pathologie is de wetenschap die zich bezighoudt met algemene ziekteleer en stoornissen in de bouw en het functioneren van de onderdelen van het lichaam. Pathologen onderzoeken ziekten waarbij ze kijken naar oorzaak van de ziekte, het ontstaan van het ziekteproces en de gevolgen en het verloop van de ziekte. Tijdens deze module worden multimediale opdrachten ingezet. Zo kun je aan de hand van bijvoorbeeld audiobestanden zowel de Nederlandse als wetenschappelijke benamingen van tien verschillende stelsels (o.a. het ademhalingsstelsel en het zenuwstelsel) oefenen.
Inleiding in de gezondheidszorg
Deze module gaat uitgebreid in op hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Je leert onder andere hoe de gezondheidszorg in elkaar zit en bij wie je waarvoor terecht kunt. Dit is niet alleen handig voor accountmanagers in de zorg, maar ook voor mantelzorgers en vrijwilligers in een verzorgingstehuis. Daarnaast komen bekende zorgdilemma’s aan bod. Een lastige situatie kan het zorgen voor de patiënt tegenover het activeren van de patiënt zijn. Een voorbeeld van een zorgdilemma is dat thuiszorgmedewerkers verschillen van mening over hoeveel hulp er moet worden verleend aan de patiënt. Moet de patiënt extra verzorgd worden of juist proberen zoveel mogelijk zelf te doen? Onder andere deze en andere bekende dilemma’s in de zorg worden uitgebreid behandeld.
Medicatie en regelgeving
Tijdens deze module leer je over (het proces van uitgifte van) medicatie. Hierbij komen veelgebruikte medicijnen en de bijbehorende indicaties en contra-indicaties aan bod, het proces van medicijnverstrekking en de mogelijke complicaties hierbij. Let op: na het volgen van deze module heb je nog geen bevoegdheid om zelf medicijnen te mogen uitgeven.
Onderzoek en diagnostiek
Je leert over veelgebruikte onderzoeksmethoden, de verschillende afdelingen binnen een ziekenhuis, het paramedisch veld en het proces van het stellen van een diagnose. De focus ligt op wat een patiënt kan verwachten van een onderzoek, uit welke onderdelen/stappen dit bestaat en welk doel het heeft.
Medische terminologie
In deze module ga je aan de slag met het verbeteren van je (schrijf-)vaardigheid van medische begrippen in het Latijn. De focus ligt vooral op het oefenen met spellen van medische begrippen en het transcriberen van gesproken medische teksten (bijvoorbeeld een arts die een diagnose stelt). Tijdens deze module worden multimediale opdrachten ingezet, bijvoorbeeld audio-opnames om je (schrijf-)vaardigheid te oefenen.