De cursus Hondeninstructeur bestaat uit de volgende onderdelen:
De hond
In dit eerste deel van de cursus wordt o.a. ingegaan op het proces van domesticatie en je leert alles over de sociale kenmerken van honden. Ook worden de levensbehoeften van de hond besproken.
Lichaamstaal van de hond
In dit onderdeel is er aandacht voor de lichaamstaal van honden. Je leert verschillende lichaamshoudingen bij honden te herkennen en je komt te weten welke communicatie hierachter zit. Ook leer je verschillende soorten gedrag (o.a. seksueel en territoriaal gedrag) te herkennen en te omschrijven.
Ontwikkeling van de hond
In dit deel leer je alles over de verschillende ontwikkelingsfasen van de hond. Ook wordt ingegaan op de kenmerken per ontwikkelingsfase.
Leerprincipes
In dit onderdeel wordt ingegaan op de leerprincipes ‘straffen’ en ‘belonen’. Ook worden de veelgebruikte methodes ‘klassieke conditionering’ en ‘operante conditionering’ besproken. Wat houden deze methodes in en hoe leren honden precies?
Rassenkennis
Wat zijn de meest voorkomende rassen? In dit onderdeel leer je er alles over. Na afloop kun je bij de 50 meest voorkomende rassen een omschrijving geven en de herkomst, oorspronkelijke taak en rasgroep van dit ras benoemen.
Relatie mens-hond
In dit onderdeel van de cursus leer je hoe je sociaal aanvaardbaar gedrag bij een hond kunt herkennen. Er wordt ingegaan op het verschil tussen opvoeden en trainen en ook ongewenst (abnormaal) versus gewenst (normaal) gedrag komt aan bod. Ook kom je erachter hoe je een hond goed kunt verzorgen als het gaat om beweging, preventie, vacht en gebit. Verder raak je bekend met de basisbeginselen van honden EHBO en leer je hoe je moet handelen bij bijtwonden en bloedingen. Tot slot kom je alles te weten over de relatie hond-kind.
Ethologie
In dit deel van de cursus wordt ingegaan op gedragssystemen. Diverse beinvloedingsstrategieën met betrekking tot normaal- en niet probleem gevend gedrag van honden komen aan bod, en we bespreken het ‘black box model’.
Hulpmiddelen training
In dit onderdeel wordt ingegaan op beloningshulpmiddelen en correctiehulpmiddelen. Onder meer het gebruik en het doel van de hondenhalster komt aan bod.
Didactiek
In dit deel van de cursus leer je de beginselen van didactiek, instructie, feedback en evaluatie toepassen. Ook wordt ingegaan op groepsprocessen en de verschillende persoonlijkheidstypes waar je mee te maken krijgt. En hoe geef je op een creatieve manier les en waar moet je rekening mee houden als je een cursusplanning maakt? Na afloop van dit onderdeel weet je er alles van.
Medisch
We gaan in op de meest voorkomende medische problemen bij honden en de consequenties daarvan voor de training. Onder meer erfelijke en besmettelijke aandoeningen komen aan bod.
Grenzen vak/eigen kunde
Na afloop van dit onderdeel weet je wanneer je moet doorverwijzen naar een vakspecialist en kun je uitleggen wanneer dit het geval is.
Wet- en regelgeving
Als hondeninstructeur heb je met bepaalde regels en wetgeving te maken. Dit onderdeel gaat hier dieper op in. Ook wordt de structuur van Kynologisch Nederland besproken.
Persoonlijke ontwikkeling
In dit onderdeel zul je niet alleen stilstaan bij je eigen kwaliteiten, maar ook ontdekken wat je valkuilen zijn.