Onderzoeken en ontdekken
In de eerste module wordt een proces op gang gebracht van zelfinzicht en bewustwording. De vragen ‘Wie ben ik?’, ‘Hoe gaat het?’, ‘Wat kan ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat besluit ik?’ staan hierbij centraal. De focus ligt op het onderzoeken en ontdekken van je eigen talenten en persoonlijke kwaliteiten. Aan de hand van oefeningen en verdiepende opdrachten krijg je een compleet beeld van jezelf en je ontwikkel- en actiepunten. Zo zorg je voor de persoonlijke groei en ontwikkeling die nodig is om als coach aan de slag te gaan.
Lifecoaching: basiskennis
In deze module staat de theorie van lifecoaching centraal. De achtergrond, de essentie en het doel van lifecoaching worden behandeld. Thema’s die aan bod komen zijn evenwicht, dromen, wensen, verlangens, motivatie, zelfvertrouwen, talentontwikkeling en zelfreflectie. Je leert hoe bepaalde overtuigingen ontstaan, hoe je hieraan kunt werken en hoe je doelen stelt en kunt bereiken. Ook in dit deel komen oefeningen en verdiepende opdrachten aan bod.
Professioneel lifecoach
Coachen is een beroep. Net als ieder beroep moet een coach beschikken over kwaliteiten en talenten die hem of haar tot een goede coach maken. Allereerst komt het coachingsproces aan de orde. Hoe kort ook, elk coachingstraject heeft een begin en een eind. Daarom komen diverse procesmodellen aan bod. Verder gaan we uitvoerig in op de essentiële vaardigheden om een goede coach te zijn. Denk bijvoorbeeld aan luisteren, vragen stellen, feedback geven en observeren. Maar ook jouw persoonlijke eigenschappen en kenmerken komen aan de orde. Een lifecoach moet namelijk weten wat zijn of haar sterke en zwakke punten zijn en wat zijn of haar grenzen zijn. Ook de verschillende methoden, technieken en werkvormen die een coach kan inzetten, worden in deze module uitgebreid besproken. Op die manier creëer je een eigen ‘toolkit’ met oefeningen, opdrachten, werkvormen, methodes en technieken waar jij je als coach prettig bij voelt.
Basiskennis ondernemerschap
In dit onderdeel leer je alles wat je moet weten om succesvol als ondernemer aan de slag te gaan. Wat komt er allemaal kijken bij ondernemen? Wat zijn kansen en risico’s? Hoe werf je klanten en hoe zet je je product of dienst in de markt? Ook bedrijfsadministratie komt uitgebreid aan bod. Met welke fiscale regels krijg je bijvoorbeeld te maken? Hoe maak je een begroting? En hoe stel je een factuur op?
Het ondernemingsplan
Tijdens dit onderdeel ga je aan de slag met het ondernemingsplan voor jouw eigen onderneming. Hierin omschrijf je bijvoorbeeld wat je gaat doen en waarom. Wat voeg je toe aan de markt en waarom moeten klanten bij jou zijn? Hoe ga je je klanten bereiken? En hoe ziet je verdienmodel eruit? Na afronding heb je een volledig ondernemingsplan opgesteld, inclusief een financieel plan en een marketingplan.
Tijdens de cursus ontvang je gratis het boek ‘Doe er wat aan’ van T. Groeneveld en W. Wanrooij, een werkboek voor zelfcoaching met veel voorbeelden van waarom mensen doen zoals ze doen.
Deze cursus is inclusief een leerzame praktijkdag ter verdieping van het lesmateriaal. Deelname is niet verplicht maar wordt wel sterk aangeraden. Er zijn geen extra kosten verbonden aan de lesdag. Over de tijd en de locatie van de lesdag word je tijdig geïnformeerd. Tijdens de praktijkdag staan coachingsvaardigheden, gespreksvaardigheden en communicatievaardigheden centraal.
Basisvaardigheden m.b.t. coachvaardigheden
- Coachen.
- Confronteren.
- Sensitiviteit.
- Doelgerichtheid.
- Motiveren.
- Zelfreflectie.
Basisvaardigheden m.b.t. het voeren van een gesprek
- Intake.
- Coachgesprek.
- Evaluatiegesprek.
Basisvaardigheden m.b.t. communicatievaardigheden
- Verbale en non-verbale communicatie.
- Feedback geven.
- Vragen.
- Luisteren (niveaus van luisteren)
- Observeren.
- LSD (Luisteren – Samenvatten – Doorvragen).