AardrijkskundeAardrijkskunde
Aardrijkskunde draait om de wereld om je heen. In dit vak leer je onder andere wat de geografische benadering inhoudt. Ook maak je kennis met geografisch onderzoek. Je leert bijvoorbeeld over gebiedskenmerken, samenhang en verscheidenheid in de wereld en over mondiale vraagstukken op het gebied van verdeling of milieu. Ook is er aandacht voor nationale en regionale vraagstukken. Tot slot wordt ingegaan op actuele vraagstukken. De specifieke examenonderwerpen voor dit vak verschillen per jaar.
|
|
Arabisch elementairArabisch elementair
Arabisch is een taal die gesproken wordt door 280 miljoen mensen in 22 Arabische landen. Tijdens dit vak leer je je verstaanbaar maken in het Modern Standaard Arabisch (MSA) en kom je erachter wat de grootste verschillen zijn in de diverse varianten van het Arabisch. Het vak Arabisch elementair leert je de taal lezen, spreken en verstaan. Na afloop ben je in staat om teksten te lezen (van klassiek tot modern) en kun je (eenvoudige) Arabische gesprekken volgen, bijvoorbeeld op de tv-zender Al Jazeera.
Je gaat aan de slag met leesvaardigheid, kijk- en luistervaardigheid en gespreksvaardigheid. Na afloop van dit vak beheers je de Arabische taal op het niveau A2.
Let op: dit vak is alleen als keuzevak (in het vrije deel) te kiezen.
|
|
Bedrijfseconomie Bedrijfseconomie *
Het vak bedrijfseconomie gaat in op bedrijfseconomische onderwerpen, financiële zelfredzaamheid en ondernemerschap.
Je maakt uitgebreid kennis met het reilen en zeilen van bedrijven. Daarbij leer je over bedrijfseconomische en organisatorische aspecten. Ook leer je economische berekeningen maken. Onderwerpen die aan bod komen, zijn interne organisatie en personeelsbeleid, investeringen en financiering, marketingbeleid, financieel beleid en verslaggeving.
Op het gebied van financiële zelfredzaamheid is er onder andere aandacht voor financiële keuzes op het gebied van verzekeren, lenen, sparen en beleggen. Zo leer je bijvoorbeeld over verschillende krediet- en spaarvormen, hypotheken en financiële consequenties van bijvoorbeeld trouwen, samenwonen, scheiden of erven. Ook berekeningen op dit gebied komen uitgebreid aan bod.
Het ondernemerschap komt in het vak bedrijfseconomie ook aan bod. Zo leer je bijvoorbeeld over het opstellen van een ondernemingsplan, het oprichten van een bedrijf, verschillende rechtsvormen en organisatietypen.
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je, ter ondersteuning, het vak basisvaardigheden economie volgen. Vink dit, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier.
|
|
Biologie Biologie
Biologie gaat over levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Een razend interessant vak dat letterlijk raakt aan je eigen bestaan. Het vak biologie gaat onder andere in op cellen, organismen en ecosystemen. Je leert bijvoorbeeld over eiwitsynthese, stofwisseling, zelforganisatie, moleculaire interactie, seksualiteit, voortplanting, DNA, erfelijkheid, soortvorming en biodiversiteit. Bovendien maak je kennis met het natuurwetenschappelijk instrumentarium en is er aandacht voor onderzoeken en modelvorming.
|
|
DuitsDuits
Het Duits is een belangrijke taal binnen de handel, wetenschap, literatuur(wetenschap) en filosofie. Het vak Duits leert je deze taal op een hoog niveau beheersen en gebruiken. Daarbij is aandacht voor spreekvaardigheid, leesvaardigheid, luistervaardigheid en schrijfvaardigheid. Ook de Duitse literatuur(geschiedenis) komt uitgebreid aan bod. Bovendien leer je over Duitsland en de Duitse cultuur, waardoor je teksten beter kunt begrijpen en literatuur beter in de context kunt plaatsen. Uiteraard ga je zelf ook een aantal Duitse boeken lezen.
|
|
EconomieEconomie
Het vak economie gaat in op een breed scala aan onderwerpen. Zo leer je onder andere over de markt en marktwerking, marktstructuur, vraag en aanbod, schaarste, economische welvaart en groei. Ook economische politiek komt aan bod. Je maakt kennis met economische begrippen en leert deze hanteren. Ook leer je economische berekeningen maken.
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je, ter ondersteuning, het vak basisvaardigheden economie volgen. Vink dit, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier.
|
|
Engels Engels
Kennis van het Engels is onmisbaar voor iedereen. In dit vak leer je het Engels op een hoog niveau beheersen en gebruiken. Daarbij is aandacht voor spreekvaardigheid, leesvaardigheid, luistervaardigheid en schrijfvaardigheid. Ook de Engelstalige literatuur(geschiedenis) komt uitgebreid aan bod. Bovendien leer je over het land en de cultuur, waardoor je teksten beter kunt begrijpen en literatuur beter in de context kunt plaatsen. Uiteraard ga je zelf ook een aantal Engelstalige boeken lezen
|
|
Frans Frans
Het Frans is een belangrijke taal, zeker op Europees niveau. Het vak Frans leert je deze taal op een hoog niveau beheersen en gebruiken. Daarbij is aandacht voor spreekvaardigheid, leesvaardigheid, luistervaardigheid en schrijfvaardigheid. Ook Franse literatuur(geschiedenis) komt uitgebreid aan bod. Bovendien leer je over Frankrijk en de Franse cultuur, waardoor je teksten beter kunt begrijpen en literatuur beter in de context kunt plaatsen. Uiteraard ga je zelf ook een aantal Franstalige boeken lezen.
|
|
GeschiedenisGeschiedenis
Kennis van geschiedenis is van groot belang om het heden te begrijpen. Het vak geschiedenis gaat dan ook uitgebreid in op historisch denken en redeneren. Je leert informatie in een historische context zien en interpreteren en vraagt je af wat de betekenis nu is. De specifieke examenonderwerpen voor dit vak wisselen per jaar.
|
|
LatijnLatijn
Het Latijn mag dan een dode taal zijn, de erfenis van deze taal is nog duidelijk zichtbaar in de huidige samenleving. Zo zijn de Romaanse talen (waaronder het Frans) ontstaan uit het Latijn. Ook in de literatuur en andere kunstvormen vinden we thema’s die terug te voeren zijn op Latijnse teksten. In het vak Latijn bouw je stap voor stap aan je kennis van de Latijnse taal. Je leert teksten vertalen en interpreteren vanuit een taalkundig, letterkundig en cultuurhistorisch perspectief. Voor het examen worden ieder jaar teksten van een andere schrijver gekozen. Ook wordt er aandacht besteed aan de klassieke cultuur. Zo wordt er o.a. ingegaan op de klassieke cultuurgeschiedenis van de oudheid, oftewel de cultuur en verhalen achter het Latijn en Grieks. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de belangrijkste verhalen, kunstvormen, ideeën, wetenschap, cultuur, oorlogen en meer. Let op: dit vak is gericht op mensen die al Latijn kunnen vertalen en zich specifiek willen voorbereiden op het examen (gericht op de werken van 2 kernauteurs). Als je nog niet kunt vertalen of niet zeker bent over je capaciteiten op dit vlak, is het aan te raden eerst de basismodule Latijn te volgen.
|
|
Maatschappijleer Maatschappijleer
Het vak maatschappijleer, de naam zegt het al, gaat in op diverse aspecten van de maatschappij waarin we leven. Je leert onder andere over de rechtsstaat en de rechten en plichten van burgers. Ook is er aandacht voor het politieke systeem in Nederland. Je leert over de parlementaire democratie, grondrechten en politieke besluitvorming op verschillende niveaus. Ook de Europese Unie komt aan bod. Tot slot wordt ingegaan op de verzorgingsstaat en de pluriforme samenleving met alle verschillende culturen, tradities en leefstijlen. Bij alle onderwerpen wordt Nederland bovendien vergeleken met enkele andere landen in Europa.
|
|
Natuurkunde Natuurkunde
Natuurkundige verschijnselen zijn eigenlijk overal. Het vak natuurkunde leert je de wereld om je heen dan ook beter begrijpen. Zo leer je onder andere over golven, beweging en wisselwerking, lading en veld, straling en materie, de Quantumwereld en relativiteit, natuurwetten en modellen. Je doet theoretische kennis op en leert deze toepassen in realistische situaties.
|
|
NederlandsNederlands
Een goede beheersing van de Nederlandse taal is essentieel. In dit vak leer je het Nederlands beheersen en gebruiken. Daarbij is aandacht voor leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, luistervaardigheid en spreekvaardigheid. Je leert onder andere correcte teksten schrijven voor verschillende doeleinden, argumenteren, hoofd- en bijzaken onderscheiden en teksten analyseren. Ook leer je over tekstopbouw, tekstsoorten en stijlmiddelen. Ook ontwikkel je je argumentatieve vaardigheden. Bovendien is er uitgebreid aandacht voor literatuur(geschiedenis) en ga je zelf werken uit de Nederlandstalige literatuur lezen.
|
|
ScheikundeScheikunde
Scheikunde abstract? Zeker niet! Je komt in het dagelijks leven vaker scheikundige verschijnselen tegen dan je denkt. Het verhitten van gerechten, nagellak van je nagels halen of het niet of juist wel combineren van verschillende medicijnen. Het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarbij scheikundige processen een rol spelen. Het vak scheikunde biedt noodzakelijke kennis voor een vervolgopleiding op chemisch of biochemisch gebied. Je leert onder andere over stoffen en materialen, chemische processen en behoudswetten, ontwerpen en experimenten, industriële (chemische) processen en de relatie tussen maatschappij, chemie en technologie.
|
|
Wiskunde A Wiskunde A
Wiskunde A omvat de domeinen algebra en tellen, verbanden, verandering, statistiek en kansrekening. Belangrijke kennis die bij veel vervolgopleidingen en beroepen een rol speelt, onder andere op het gebied van economie of sociale wetenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen werken met statistieken.
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je, ter ondersteuning, het vak rekenen 3F volgen. Vink dit, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier.
|
|
Wiskunde B Wiskunde B/a>
|
|
Wiskunde C Wiskunde C
Wiskunde C gaat in op algebra en tellen, verbanden, verandering, statistiek en kansrekening en logisch redeneren. Dit vak is speciaal ontwikkeld voor het profiel Cultuur en Maatschappij en biedt belangrijke kennis voor een vervolgopleiding op cultureel of linguïstisch gebied.
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je, ter ondersteuning, het vak rekenen 3F volgen. Vink dit, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier.
|
|