Tijdens de cursus Music Producer komen de volgende onderdelen aan bod:
De Music producer
Wat is nu eigenlijk een music producer? Dat is de vraag die in dit hoofdstuk centraal staat. Je leert wat de werkzaamheden van een music producer zijn, wat het verschil is tussen een traditionele en een moderne producer en maakt kennis met een aantal belangrijk music producers.
Geluidstheorie
In dit hoofdstuk komen de basisprincipes van de geluidstheorie aan bod en ontdek je waarom deze kennis zo belangrijk is voor een music producer. Wat is geluid eigenlijk? En hoe zit het ruimte-akoestiek? Ook leer je muziekinstrumenten classificeren en maak je kennis met het digitaliseren van geluid.
Studio-apparatuur
Je maakt kennis met de belangrijkste apparatuur en de functie ervan in de moderne muziekstudio. Zo leer je o.a. over de mixer, randapparatuur, bekabeling, het Digitale Audiowerkstation en het samenstellen van een projectstudio.
Opnametechniek
In dit hoofdstuk leer je de belangrijkste opnametechnieken kennen én toepassen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. microfoons, direct recording, monitoring en het oplossen van eventuele problemen.
Steinberg Cubase Elements
Dit hoofdstuk leert je werken met Steinberg Cubase Elements, een van de. meest gebruikte digitale MIDI- en audio sequencing/editingsoftwarepakketten ter wereld. Je ontdekt wat je allemaal met deze software kunt. Zo leer je o.a. over het importeren van audiobestanden, knippen en plakken, loopen, opnames maken, mixen, automation en mixdown.
Effecten
Je leert welke effecten er zijn en hoe je ze kunt toepassen. Je leert bijvoorbeeld wat een equalizer doet, welke dynamische effecten je kunt toepassen, reverb-effecten onderscheiden en toepassen, het belang van delay-tijden kennen, modulatie-effecten en distortion en psychoakoestische effecten toepassen.
MIDI
Je leert wat MIDI is en hoe je MIDI kunt toepassen. Ook leer je wat een MIDI-interface is en hoe je deze kunt installeren. Bovendien leer je hoe Cubase omgaat met MIDI-informatie. Tot slot leer je MIDI-bestanden importeren en exporteren.
Virtuele instrumenten
In dit deel leer je virtuele instrumenten gebruiken. Je leert wat een virtueel instrument is en hoe je deze instrumenten kunt toevoegen aan een arrangement.
Sampling
Je leert wat sampling is en hoe je deze techniek toepast. Je kunt straks binnen Cubase een sample gebruiken, kent de verschillende technieken en weet wat een sample-library is. Ook ben je op de hoogte van copyright en sample clearance.
Virtuele effecten
In dit hoofdstuk leer je virtuele effecten gebruiken. Je weet straks wat de voordelen en nadelen van deze techniek zijn, kunt effecten toevoegen aan audiotracks, een effectmix samenstellen en een stack van virtuele effecten maken. Bovendien leer je virtuele effecten toevoegen aan virtuele instrumenten.
Muziektheorie
In dit deel draait alles om de muziek. Je leert de basisprincipes van muziektheorie kennen en toepassen. Daarbij leer je o.a. over toonhoogte, toonladders, ritmiek, harmonie, akkoorden, transponeren en emotie in muziek.
Arrangeren en produceren
Je leert arrangementen maken en een productie samenstellen. Na een introductie gaan we in op songstructuren, de belangrijkste elementen van een song, quantisatie, improvisatie en mixen.
Verdieping Cubase
In dit deel gaan we dieper in op de software Cubase. Je leert een aantal gevorderde technieken toepassen. Zo leer je o.a. de time-stretchfunctie gebruiken, fades maken, midi-effecten toepassen en werken met synchronisatie. Ook leer je een aantal belangrijke handigheden, zoals het maken van mappen en groepen.
De muziekbusiness
Wie echt aan de slag wil in de muziekbusiness, moet natuurlijk wel enige achtergrondkennis hebben. Daarom gaan we in dit laatste hoofdstuk in op een aantal belangrijke aspecten van de business. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. auteursrecht, belangenorganisaties, platenmaatschappijen en publishers, management, distributie, contracten, het boekingskantoor en het online aanbieden van muziek.