AardrijkskundeAardrijkskunde
Aardrijkskunde draait om de wereld om je heen. In dit vak leer je onder andere wat de geografische benadering inhoudt. Ook maak je kennis met geografisch onderzoek. Je leert bijvoorbeeld over gebiedskenmerken, gebieden op de grens van arm en rijk, samenhangen en verschillen in de wereld en over samenhangen en verschillen op regionaal niveau. Ook is er aandacht voor nationale en regionale vraagstukken. Tot slot wordt ingegaan op ontwikkelingsgebieden en actuele vraagstukken.
|
|
Arabisch elementairArabisch elementair
Arabisch is een taal die gesproken wordt door 280 miljoen mensen in 22 Arabische landen. Tijdens dit vak leer je je verstaanbaar maken in het Modern Standaard Arabisch (MSA) en kom je erachter wat de grootste verschillen zijn in de diverse varianten van het Arabisch. Het vak Arabisch elementair leert je de taal lezen, spreken en verstaan. Na afloop ben je in staat om teksten te lezen (van klassiek tot modern) en kun je (eenvoudige) Arabische gesprekken volgen, bijvoorbeeld op de tv-zender Al Jazeera.
Je gaat aan de slag met leesvaardigheid, kijk- en luistervaardigheid en gespreksvaardigheid. Na afloop van dit vak beheers je de Arabische taal op het niveau A2.
Let op: dit vak is alleen als keuzevak (in het vrije deel) te kiezen.
|
|
BedrijfseconomieBedrijfseconomie
Het vak bedrijfseconomie gaat in op bedrijfseconomische onderwerpen, financiële zelfredzaamheid en ondernemerschap.
Je maakt in dit vak kennis het reilen en zeilen van bedrijven. Zo leer je je bijvoorbeeld over investeringen en financiering, marketing en personeelsbeleid Ook leer je bedrijfseconomische berekeningen maken.
Op het gebied van financiële zelfredzaamheid is er onder andere aandacht voor financiële keuzes op het gebied van verzekeren, lenen, sparen en beleggen. Zo leer je bijvoorbeeld over verschillende krediet- en spaarvormen, hypotheken en financiële consequenties van bijvoorbeeld trouwen, samenwonen, scheiden of erven. Ook berekeningen op dit gebied komen uitgebreid aan bod.
Het ondernemerschap komt in het vak bedrijfseconomie ook aan bod. Hoe stel je bijvoorbeeld een ondernemingsplan op? Wat komt er kijken bij het oprichten van een bedrijf? En wat zijn de verschillen tussen diverse organisatietypen en rechtsvormen?
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je een ondersteunend vak basisvaardigheden economie volgen. Vink dit vak, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier.
|
|
BiologieBiologie
Biologie gaat over levende wezens, levensvormen en levensverschijnselen. Een razend interessant vak dat letterlijk raakt aan je eigen bestaan en waardoor je de wereld om je heen beter gaat begrijpen. Het vak biologie gaat onder andere in op cellen, organismen en ecosystemen. Je leert bijvoorbeeld over eiwitsynthese, stofwisseling, zelforganisatie, moleculaire interactie, seksualiteit, voortplanting, DNA, erfelijkheid, soortvorming en biodiversiteit.
|
|
DuitsDuits
Duits is een belangrijke taal in de handel en industrie. Het vak Duits leert je de taal lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt teksten lezen, Duitstalige TV-programma’s of films in grote lijnen volgen, een brief schrijven in het Duits, je mening geven en een gesprek voeren. Bovendien leer je over Duitsland de Duitse cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Duitse teksten beter te begrijpen. Ook krijg je in dit vak een goed beeld van de Duitstalige literatuur en lees je zelf een aantal Duitse boeken.
|
|
EconomieEconomie
Het vak economie gaat in op een breed scala aan onderwerpen. Zo leer je onder andere over de markt en marktwerking, marktstructuur, vraag en aanbod, schaarste, economische welvaart en groei. Ook economische politiek komt aan bod. Je maakt kennis met economische begrippen en leert deze hanteren. Ook leer je economische berekeningen maken.
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je een ondersteunend vak basisvaardigheden economie volgen. Vink dit vak, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier.
|
|
EngelsEngels
Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld. Beheersing van het Engels is dan ook voor iedereen van belang. Het vak Engels leert je de taal lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt teksten lezen Engelstalige TV-programma’s of films volgen, een brief schrijven in het Engels, je mening geven en een gesprek voeren. Bovendien leer je over de Engelse bevolking en cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Engelse teksten beter te begrijpen. Ook krijg je in dit vak een goed beeld van de Engelstalige literatuur en lees je zelf een aantal Engelse boeken.
|
|
FilosofieFilosofie
Het vak filosofie behandelt een aantal grote filosofen en stromingen, vanaf de Oudheid tot nu. Je krijgt een goed beeld van denkers en denkrichtingen. Bovendien werk je aan je eigen vaardigheid in argumenteren en formuleren. De specifieke inhoud van het examenvak filosofie wisselt per jaar. Over het algemeen zal het gaan om een onderwerp dat een relatie heeft met wijsgerige antropologie (wat is de mens?), ethiek (wat is goed of slecht?) of sociale filosofie (wat is een rechtvaardige samenleving?).
|
|
FransFrans
Het Frans is een belangrijke taal, zeker op Europees niveau. Het vak Frans leert je de taal lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt teksten lezen, Franstalige TV-programma’s of films in grote lijnen volgen, een brief schrijven in het Frans, je mening geven en een gesprek voeren. Bovendien leer je over Frankrijk en de Franse cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Franse teksten beter te begrijpen. Ook krijg je in dit vak een goed beeld van de Franstalige literatuur en lees je zelf een aantal Franse boeken.
|
|
GeschiedenisGeschiedenis
Kennis van geschiedenis is van groot belang om het heden te begrijpen. Het vak geschiedenis gaat uitgebreid in op historisch denken en redeneren. Je leert informatie in een historische context zien en interpreteren en vraagt je af wat de betekenis nu is. Daarbij krijg je een algemeen beeld van de wereld door de eeuwen heen. De specifieke examenonderwerpen voor dit vak wisselen per jaar.
|
|
MaatschappijleerMaatschappijleer
Het vak maatschappijleer, de naam zegt het al, gaat in op diverse aspecten van de maatschappij waarin we leven. Je leert onder andere over de rechtsstaat en de rechten en plichten van burgers. Ook is er aandacht voor het politieke systeem in Nederland. Je leert over de parlementaire democratie, grondrechten en politieke besluitvorming op verschillende niveaus. Ook de Europese Unie komt aan bod. Tot slot wordt ingegaan op de verzorgingsstaat en de pluriforme samenleving met alle verschillende culturen, tradities en leefstijlen. Bij alle onderwerpen wordt Nederland bovendien vergeleken met enkele andere Europese landen.
|
|
NatuurkundeNatuurkunde
Natuurkundige verschijnselen zijn eigenlijk overal. Het vak natuurkunde zorgt er dan ook voor dat je de wereld om je heen beter gaat begrijpen. Je leert onder andere over beeld- en geluidstechniek, beweging en energie, de aarde en het heelal, elektriciteit en technologie. Je doet theoretische kennis op en leert deze toepassen in realistische situaties.
|
|
NederlandsNederlands
Een goede beheersing van de Nederlandse taal is essentieel. In dit vak leer je het Nederlands beheersen en gebruiken. Daarbij is aandacht voor leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, luistervaardigheid en spreekvaardigheid. Je leert onder andere correcte teksten schrijven voor verschillende doeleinden, argumenteren, hoofd- en bijzaken onderscheiden en teksten analyseren. Het spreekt voor zich dat je de spelling- en grammaticaregels beheerst en stijlmiddelen weet te gebruiken. Uiteraard ga je ook een aantal Nederlandstalige romans en andere boeken lezen.
|
|
Scheikunde Scheikunde
Scheikunde abstract? Zeker niet! Je komt in het dagelijks leven vaker scheikundige verschijnselen tegen dan je denkt. Je handen wassen, het koken van een ei, het niet of juist wel combineren van verschillende medicijnen. Het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarbij scheikundige processen een rol spelen. Het vak scheikunde biedt noodzakelijke kennis voor een vervolgopleiding op chemisch of biochemisch gebied. Je leert onder andere over stoffen en materialen, chemische processen en kringlopen, ontwerpen en experimenten, innovatieve ontwikkelingen in de chemie en chemische technologie.
|
|
Wiskunde AWiskunde A
Wiskunde A omvat de domeinen algebra en tellen, verbanden, verandering, statistiek en kansrekening. Belangrijke kennis die bij veel vervolgopleidingen en beroepen een rol speelt, onder andere op het gebied van economie of sociale wetenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met statistieken.
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je een ondersteunend vak rekenen 3F volgen. Vink dit vak, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier.
|
|
Wiskunde BWiskunde B
Het vak wiskunde B biedt de wiskundige vaardigheden die nodig zijn bij een technische vervolgopleiding. De nadruk ligt daarbij op analyse en meetkunde. Onderwerpen in dit vak zijn onder andere modelleren en algebraïseren, ordenen en structureren, analytisch denken en probleemoplossen, formules manipuleren, abstraheren, en logisch redeneren en bewijzen. Ook leer je hoe je hierbij gebruik kunt maken van ICT.
Twijfel je of je voorkennis voldoende is om dit vak te kunnen volgen? Dan kun je een ondersteunend vak rekenen 3F volgen. Vink dit vak, indien gewenst, aan op het inschrijfformulier./div>
|
|