Het cursusdeel Digitale fotografie bestaat uit de onderdelen Theorie en Creatief.
Digitale fotografie - theorie
In deze module leer je alles over de terminologie die hoort bij digitale fotografie. De basis om te begrijpen hoe je camera in elkaar zit. Daarnaast doe je kennis op over de achtergrond van het gereedschap waarmee wordt gewerkt. Je leert deze kennis in te zetten om ook in niet-standaard situaties een goede foto te kunnen maken.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:
- cameragereedschap (camera, sensor, accessoires, voorbereidingen)
- lenzen (brandpunt, lichtsterkte, lensafwijkingen)
- licht, lichtmeting en belichting
- witbalans en kleurprofielen
- scherpte (bewegingsonscherpte en scherpstellen)
- flitsen.
Digitale fotografie - creatief
In deze module kun je al je creativiteit kwijt. Hoe vertaal je het beeld dat je in je hoofd hebt naar een daadwerkelijke, creatieve foto? Je past de kennis uit de vorige module toe in diverse settings . Zo leer je technisch goede en creatief sterke foto's maken. Daarnaast is er aandacht voor fotografie op social media. Welke social media zijn het meest geschikt om je foto's te delen? Je leert de voor- en nadelen van diverse social media kennen en ontdekt hoe je met jouw foto's aandacht trekt op social media en een representatief (online) portfolio samenstelt.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:
- verschillende soorten fotografie (landschap, natuur, actie, portret, macro's, actiefoto's)
- compositie
- verschillende perspectieven
- licht en reflectie
- sluitertijden
- kleurgebruik.
Installatie en apparatuur
De cursus begint met de basis. Het werken met de camera, het werken met de computer en de scanner en printer komen aan bod. In dit hoofdstuk kun je je kennis dus nog eens opfrissen.
Basisbewerkingen
Je leert kleuren aanpassen, bijvoorbeeld om ’rode ogen’ of overbelichting te corrigeren. Ook laat de cursus je zien hoe je foto's vergroot, verkleint en uitsnijdt.
Geavanceerde technieken
Later komen de meer geavanceerde technieken aan bod, zoals foto's manipuleren en samenvoegen, maskers en lagen, tekenen van objecten en het omgaan met zogenaamde ’filters’. Je leert hoe je bepaalde onderdelen van je foto kunt verbergen of juist meer onder de aandacht kunt brengen. Er zijn ontelbaar veel effecten die je kunt toepassen op je foto’s. Door veel oefenen en experimenteren leer je hoe filters zich gedragen en wat jij de mooiste en leukste effecten vindt.
Je foto’s op internet
Daarnaast leer je hoe je foto's op cd-rom, dvd of op een eigen internetsite kunt zetten. Zo maak je een digitaal fotoalbum of deel je foto's via internet met anderen! Met behulp van het uitgebreide lesmateriaal en de begeleiding van je docent leer je het snel en eenvoudig.
Het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen.
Om de cursus te kunnen volgen, is een digitale spiegelreflexcamera noodzakelijk. Daarnaast moet je beschikken over een PC met internetaansluiting en de mogelijkheid digitale foto’s per e-mail te versturen. Ook heb je Photoshop Elements nodig. Houd dus rekening met aanvullende kosten.