AardrijkskundeAardrijkskunde
Aardrijkskunde draait om de wereld om je heen. Je leert bijvoorbeeld over weer en klimaat, klimaatverandering en klimaatbeleid. Ook leer je over verschillende energiebronnen en water. Waar komt het water in Nederland vandaan en hoe kunnen we er duurzaam mee omgaan? Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn welvaart en de verschillen tussen arm en rijk, bevolkingsontwikkeling en ruimtegebruik en grenzen.
|
|
Arabische taal en literatuurArabische taal en literatuur
Arabisch is een taal die gesproken wordt door 280 miljoen mensen in 22 Arabische landen. Tijdens dit vak leer je je verstaanbaar maken in het Modern Standaard Arabisch (MSA) en kom je erachter wat de grootste verschillen zijn in de diverse varianten van het Arabisch. Het vak Arabische taal en literatuur leert je de taal lezen, spreken en verstaan. Na afloop ben je in staat om teksten te lezen (van klassiek tot modern) en kun je (eenvoudige) Arabische gesprekken volgen, bijvoorbeeld op de tv-zender Al Jazeera.
Je gaat aan de slag met leesvaardigheid, kijk- en luistervaardigheid, gespreksvaardigheid, schrijfvaardigheid, kennis van land en samenleving (literatuur) en oriëntatie op leren en werken. Na afloop van dit vak beheers je de Arabische taal op het niveau A2+.
Let op: dit vak is alleen als keuzevak (in het vrije deel) te kiezen.
|
|
Biologie Biologie
Het vak biologie gaat over de levende natuur en leert je de wereld om je heen beter begrijpen. Je leert over planten, dieren en mensen. Hoe werkt het menselijk lichaam? Hoe zit het met erfelijkheid? Wat is de functie van planten voor hun omgeving? Waar komt bepaald gedrag bij mens en dier vandaan? En welk nut hebben schimmels en bacteriën?
|
|
DuitsDuits
Het vak Duits leert je de taal van ons buurland op een basisniveau lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je vragen begrijpen en antwoord geven, je mening geven in het Duits of een eenvoudige brief schrijven. Bovendien leer je over de Duitse bevolking en cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Duitse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Duits is het lezen van een aantal Duitse (jeugd)boeken.
|
|
EconomieEconomie
Money makes the world go around. Oftewel: economie is overal. Bijvoorbeeld bij het doen van je boodschappen, de prijs van een nieuwe mobiel of het aangaan van een arbeidscontract. Economie is dan ook een belangrijk vak. Je leert in dit vak onder andere over consumptie, arbeid, productie en bedrijfsleven. Ook de rol van overheid en bestuur komt aan bod. Bovendien is er aandacht voor internationale ontwikkelingen.
|
|
EngelsEngels
Het vak Engels is een verplicht vak. Logisch, Engels is immers overal. Je leert de Engelse taal op een basisniveau lezen, schrijven, spreken en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je Engelstalige TV-programma’s of films volgen, een brief schrijven in het Engels, je mening geven en een eenvoudig gesprek voeren. Bovendien leer je over de Engelse bevolking en cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Engelse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Engels is het lezen van een aantal Engelse boeken.
|
|
FransFrans
Frans wordt niet alleen gesproken in Frankrijk, maar ook in (delen van) België, Zwitserland en Canada. Het vak Frans leert je de Franse taal op een basisniveau lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je vragen begrijpen en antwoord geven, je mening geven in het Frans of een eenvoudige brief schrijven. Bovendien leer je over Frankrijk en de Franse cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Franse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Frans is het lezen van een aantal Franse boeken.
|
|
Geschiedenis en staatsinrichtingGeschiedenis en staatsinrichting
Kennis van geschiedenis en staatsinrichting is belangrijk om de huidige maatschappij beter te begrijpen. Hoe is het Nederland dat wij kennen bijvoorbeeld ontstaan? Welke staatsvorm kennen we en wat betekent dat eigenlijk? Welke grote internationale conflicten zijn er in de afgelopen eeuw geweest en wat merken we daar nu nog van? Hoe is Europa ontstaan en welke rol speelt Nederland daarin? Dit en nog veel meer komt aan bod in het vak geschiedenis en staatsinrichting.
|
|
MaatschappijleerMaatschappijleer
Het vak maatschappijleer (voorheen maatschappijleer 1), gaat over de maatschappij waarin we leven. Je leert bijvoorbeeld over sociale verschillen, maatschappelijke en politieke stromingen en subculturen.
|
|
MaatschappijkundeMaatschappijkunde
Het vak maatschappijkunde (voorheen maatschappijleer 2) gaat in op een aantal onderwerpen die je tegenkomt in de maatschappij en het dagelijks leven. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. politiek en beleid, mens en werk, massamedia, de multiculturele samenleving, criminaliteit en de rechtsstaat. Ook leer je informatie zoeken, verwerken en verstrekken en maatschappelijke vraagstukken analyseren.
|
|
Natuur- en scheikunde 1 Natuur- en scheikunde 1
Natuurkunde en scheikunde zijn een onlosmakelijk onderdeel van het dagelijks leven. De werking van de motor in een auto, het beeld op je computerscherm, het geluid dat uit de boxen komt, de warmte uit de verwarming en zelfs de prik in je cola…het zijn allemaal voorbeelden waarbij een natuurkundig of scheikundig proces een rol speelt. Het vak natuur- en scheikunde 1 geeft je een goed beeld van natuurkundige verschijnselen als elektrische energie, verwarmen en verbranden, licht en beeld, geluid, straling, kracht en veiligheid.
|
|
Natuur- en scheikunde 2 Natuur- en scheikunde 2
Dit vak gaat vooral in op scheikundige onderwerpen. Je leert bijvoorbeeld over chemische stoffen, zoals zuren, benzine, alcohol of aardgas. Hoe en waar worden ze toegepast en wat is het effect? Ook leer je over risico’s, veiligheid en de gevolgen voor het milieu. Een belangrijk onderdeel van dit vak is ook het uitvoeren van natuurkundige en scheikundige berekeningen.
|
|
NederlandsNederlands
Een goede beheersing van het Nederlands is heel belangrijk. In dit vak werk je aan je leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, luistervaardigheid en spreekvaardigheid. Je leert bijvoorbeeld foutloze brieven schrijven, hoofdzaken en bijzaken in een tekst onderscheiden of je mening geven. Het spreekt voor zich dat je daarbij ook werkt aan zaken als spelling, stijl en grammatica. Ook ga een je een aantal Nederlandse boeken lezen. Nederlands is een verplicht vak.
|
|
SpaansSpaans
Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld. Het vak Spaans leert je de Spaanse taal op een basisniveau lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je vragen begrijpen en antwoord geven, je mening geven in het Duits of een eenvoudige brief schrijven. Bovendien doe je kennis op over het land Spanje en de Spaanse cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Spaanse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Spaans is het lezen van een aantal Spaanse boeken.
|
|
WiskundeWiskunde
Je doet de wiskundige vaardigheden op die je in een vervolgopleiding of een baan nodig hebt. Je leert bijvoorbeeld efficiënt rekenen, tabellen en grafieken maken en aflezen, werken met formules, meten en schatten. Ook leer je over statistiek en het omgaan met statistische gegevens. Bovendien leer je de opgedane kennis toepassen in realistische situaties.
|
|