voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
ICT (Informatie- en Communicatietechnologie) is hip, happening én de toekomst. Termen als big data, virtual reality en digital transformation komen allang niet meer alleen uit de mond van de computernerd. Wat betekent een baan in de ICT tegenwoordig, waarom is het slim om er juist nú vol voor te gaan en hoe divers zijn de functies eigenlijk?
Data-analist, programmeur, security manager, netwerkbeheerder, softwareontwikkelaar: de beschikbare banen van deze tijd laten zien hoe groot de behoefte is aan (geschoold) ICT-personeel. Het digitale tijdperk groeit, maar doet dat harder dan de aanwas van digitaal talent. Met als gevolg dat het aantal openstaande vacatures blijft stijgen. Volgens het CBS had een kwart van de ICT-bedrijven in 2017 een personeelstekort. Al sinds 2015 is de ICT de sector met de krapste arbeidsmarkt.
Recent afgestudeerden zitten in bepaalde sectoren nogal eens zonder werk. Daar hoort de ICT-branche in ieder geval níét bij. Wil je voorkomen dat iemand anders uit de stapel met honderden sollicitatiebrieven er met jouw baan vandoor gaat en wil je nog voor je afstuderen al werk hebben, dan weet je wat je te doen staat. En wist je trouwens dat werknemers met een ICT-functie het financieel goed voor elkaar hebben? Bij een hoge vraag en gering aanbod stijgt de prijs. En dat zie je als ICT’er terug op je bankrekening. Cashen maar!
De branchemogelijkheden binnen de ICT zijn eindeloos. De meeste ICT’ers werken in de sector informatie en communicatie, maar ook in de zakelijke en financiële dienstverlening, overheid, groothandel, industrie, gezondheidszorg en onderwijs zijn meer dan genoeg ICT-banen te vinden.
Grote kans dat je bij een baan in de ICT aan programmeren of software denkt. Er zijn uiteraard veel banen die zich richten op het ontwikkelen, beheren en onderhouden van systemen. Maar er zijn óók mensen nodig die slimme oplossingen bedenken, bijvoorbeeld om cloudopslag beter te benutten. En zonder mensen die goed kunnen analyseren, is verzamelde big data waardeloos. Vergeet ook de projectmanager niet die het project vlekkeloos laat verlopen van begin tot eind. Kortom: afhankelijk van jouw interesses en talenten zijn de mogelijkheden in de ICT veelzijdig.
Je hoeft niet bang meer te zijn dat je de hele dag tussen mannelijke computernerds zit die alleen maar oog hebben voor hun beeldscherm. Zogenoemde soft skills worden steeds belangrijker: persoonlijke vaardigheden die gaan om het vermogen om bijvoorbeeld goed te kunnen samenwerken in een projectteam of problemen te kunnen oplossen. Ze zijn noodzakelijk, omdat je als ICT’er contact hebt met klanten, eindgebruikers en opdrachtgevers. Soft skills zijn in een moderne werkomgeving net zo belangrijk als hard skills, waarbij het gaat om meetbare kennis en vaardigheden, zoals programmeren en boekhouden. Jouw ICT-collega’s zijn dus net als jij sociale personen die graag met het hele bedrijf op de vrijdagmiddagborrel een biertje drinken.
De combinatie vrouwen en computers komt bijna even vaak voor als mannen in de kinderopvang: bijna niet. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 15 procent van de ICT-branche in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. De ICT-branche wil graag meer diversiteit, want teams met mannen én vrouwen zouden beter functioneren. Zeg als vrouw niet te snel dat ICT niets voor jou is. Als je duizelig wordt van programmeertaal, maar wel begrijpt hoe een applicatie in elkaar zit, is een functie als projectleider of accountmanager wellicht iets voor jou. Ook heb je als vrouw in de minderheid een streepje voor bij sollicitaties. Doe er je voordeel mee.
Lerend vermogen, nieuwsgierigheid, creativiteit en ondernemerschap zijn belangrijke vaardigheden op de werkvloer. Ook digitale vaardigheden worden dat steeds meer, zoals leren programmeren. Dat betekent niet dat iedereen meteen programmeur moet worden. Toch vormt leren programmeren een goede basis om te begrijpen hoe de huidige wereld waarin we leven werkt. Omdat het voor bijna ieder beroep relevant is, kun je met de programmeerkennis uit jouw ICT-studie daarna alles doen wat je wilt.
Jezelf vervelen komt niet voor in de wereld van de ICT. Wat vandaag ontwikkeld wordt, is bij wijze van spreken morgen alweer oud. En digitale vaardigheden die op dit moment op de werkvloer belangrijk zijn, kunnen over vijf jaar veranderd zijn. Er zijn altijd nieuwe dingen te leren, programmeertaal verandert en wetgeving zorgt voor nieuwe uitdagingen (denk aan de recent gewijzigde privacywetgeving). Bedrijven moeten hun best doen om digitale talenten binnen te houden en bieden vaak opleidingen en educatie aan om bij te blijven. Ook als je omgeschoold wilt worden tot ICT’er, betaalt een (toekomstige) baas vaak (een gedeelte van) dat traject.
Bron: UWV
De ICT-ontwikkelingen volgen elkaar snel op en dat biedt volop kansen op een dynamische baan in deze veelzijdige sector. Behaal certificaten van o.a. EXIN, Microsoft, Cisco en Windows met de erkende ICT-opleidingen op elk niveau van de LOI.