Toon 0 resultaten

Interview met Ger Nas

“Veel van wat ik leer, gebruik ik in mijn eigen tuin.”

”Drie jaar geleden werden we spontaan verliefd op dit huis. De grootte van de tuin sprak mij ook heel erg aan, want bij het vorige huis had ik een “postzegeltje” als tuin. De vorige bewoners van ons nieuwe huis hadden de tuin wel behoorlijk verwilderd achtergelaten. In het begin was het dus vooral heel veel snoeien. We hebben ook een flink aantal coniferen weggehaald. Wat een klus! Op dat moment ben ik met de cursus Tuinarchitectuur begonnen. Het leuke van de cursus is, is dat je de kennis die je opdoet, direct kunt gebruiken in de praktijk: je eigen tuin.

Werk Ger Nas Werk Ger Nas

Grondsoort, zonligging en planten

Je doet bijvoorbeeld kennis op over wel 850 planten en bomen, in het deel Beplantingsleer. Je leert in dit deel ook over grondsoorten. Zandgrond is arme grond en kleigrond is veel rijker aan voedingstoffen. Dan ga je kijken welke grond er is in je eigen tuin. Je leert welke planten geschikt zijn voor welke grondsoort, welke planten het goed doen in de schaduw of op een zonnige plek. En welke planten veel water nodig hebben en welke niet. Mijn tuin heeft kleigrond, veel schaduw en veel water. Door de cursus heb ik precies die planten weten te kiezen die het in mijn tuin goed zullen doen, zoals rhododendrons en hortensia’s.

Een mooie tuin in elk seizoen

De theorie gebruik je bij het ontwerpen van een tuin. Al in het begin van de cursus start je daarmee. Je begint met het ontwerpen van een kleine tuin. Bij de opdracht krijg je allerlei specificaties, zoals de ligging van de tuin, de vorm van het huis, de wensen en het budget van ”de klant”. Daarna ga je grotere tuinen ontwerpen en de tuinen tekenen in alle seizoenen. Je moet ervoor zorgen dat een tuin er het hele jaar door mooi uitziet. Dus bloeiende planten in voorjaar, zomer en herfst. En ”groenblijvers” in je ontwerp opnemen zodat zelfs in de winter de tuin mooi is.

Werk Ger Nas Werk Ger Nas

Ontwerpen is een uitdaging

De opdrachten die je krijgt naarmate de cursus vordert, worden steeds grootschaliger. Ik ben nu bijna klaar met de cursus en de laatste opdracht is het ontwerpen van een plantsoen.

In deze opdracht moet ik naast de natuurlijke elementen ook rekening houden met de wensen van de mensen in de wijk en het bestemmingsplan van de gemeente. Het moet geschikt zijn voor jong en oud, speelplekken combineren met groen. Een hele uitdaging!

Blauwe regen en druiven

Veel van wat ik leer, gebruik ik in mijn eigen tuin. Zo heb ik de borderranden recht gemaakt, meer in lijn met de vormen van het huis. Natuurlijk heb ik planten gekozen die goed passen bij een schaduwrijke en vochtige tuin. Ook heb ik een vijver aangelegd. Met de aarde uit het gat van de vijver heb ik het fundament voor een tuinhuisje opgehoogd, om zo meer reliëf in de tuin te krijgen. Het tuinhuisje staat achter in de tuin, met aan de wand een afbeelding van de bloeiende prunus uit mijn eigen tuin.

Ik ben al erg tevreden met het resultaat. In de toekomst wil ik nog meer met groen de hoogte in. Daarom wil ik meer pergola’s plaatsen, voor blauwe regen en druivenranken. Dat is het leuke van een tuin, je blijft er continu mee bezig. Zo kun je steeds blijven bouwen aan je eigen paradijsje!”

Werk Ger Nas

 

Meer over het vakgebied Huis en Tuin

Of je nu meer wilt halen uit je eigen huis of tuin, of aan de slag wilt als bijvoorbeeld tuinarchitect of interieurstylist, de LOI biedt je de juiste opleiding. Alle opleidingen in dit vakgebied zijn sterk praktijkgericht. Stap voor stap bouw je je kennis en vaardigheden op met veel goede voorbeelden en praktijkgerichte oefeningen. Bovendien kun je altijd rekenen persoonlijke begeleiding door vakspecialisten.

Bekijk het aanbod