voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Erik de Vries werkte voor het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld en richtte daarna DutchRisk op. Hij geeft organisaties security advies. Ook zorgt hij als lid van de Beroepenveldcommissie dat de security opleidingen van de LOI naadloos aansluiten op de behoefte in de markt.
“Al meer dan twintig jaar; ik heb in ieder geval een traditionele beveiligingsachtergrond. Ik was ooit officier bij de landmacht, die ik als kapitein verliet. Tussendoor werkte ik een paar jaar in Indonesië in een ander vakgebied. Bij het grote beveiligingsbedrijf G4S werkte ik in diverse, veelzijdige functies. Ik was districtmanager van Rotterdam, manager van de meldkamer, riskmanager en manager consultancy. Ook werkte ik in de eerste semi-private gevangenis, het detentiecentrum voor bolletjesslikkers. Een bijzondere ervaring.“
“Zeer veelzijdig. Sinds acht jaar heb ik mijn eigen bedrijf, DutchRisk. Ik voorzie organisaties van security advies: welke security hoort bij welk soort risico? Ik geef zowel lokale organisaties als multinationals strategisch advies. Bedrijven kunnen bij mij ook terecht voor crisismanagement, crisisplannen, business continuïteitsplannen, oefeningen en workshops. Ik verzorg ook certificering op securitygebied (CPP, PSP etc.) en geef trainingen, cursussen en masterclasses. Daarnaast ben ik al lang aan de LOI verbonden. Destijds zat ik in de Werkveldcommissie en was ik docent/beoordelaar. Nu ben ik lid van de Beroepenveldcommissie. We zorgen dat de opleidingen aansluiten op de vraag in de markt. Het is essentieel dat de opleidingen actueel blijven en op tijd worden aangepast aan veranderingen.“
“Dat is ten eerste de voortgang van de techniek. Camera’s, alarmsystemen en detectieapparatuur kunnen steeds meer. Mensen worden meer ondersteund door techniek. Dat is een grote verschuiving, al blijft de mens altijd nodig in dit vak. Een tweede verandering is de digitalisering. De beveiligingsbranche is erg conservatief en werkte lang met analoge apparatuur, maar nu hebben we IP-beveiligingscamera’s en systemen die gebruikmaken van een computernetwerk. Het fysieke inbreken is steeds meer verlegd naar digitale dreiging, hacking en informatie stelen waardoor cybersecurity belangrijk is, hoewel fysieke beveiliging ook nodig blijft. Als derde kan ik globalisering noemen; lokale bedrijven worden steeds internationaler. En een vierde verandering is de ontwikkelde wetgeving op een aantal vlakken. Particuliere beveiliging, Arbowetgeving, privacy en databescherming: dat heeft allemaal effect op het securitybeleid.“
“Absoluut de veelzijdigheid. Als security manager heb je, afhankelijk van de organisatie, een gevarieerd takenpakket. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de fysieke beveiliging, de inzet van medewerkers en toegangsbeveiliging. Maar vaak ook voor IT en cybersecurity. Het samenkomen van deze taken noemen we convergence. Je hebt ook met veiligheid – safety – te maken zoals bedrijfshulpverlening, het ontruimingsplan en algemene veiligheid. Ook crisismanagement hoort erbij: een crisis te lijf gaan en snel weer terug kunnen naar ‘business as usual’, wat weer onder business continuïteitsmanagement valt. Veel security managers hebben regelmatig met privacy te maken. Een leuke en interessante veelzijdigheid, waarin je kan komen te werken. Een van mijn mooiste projecten vind ik het meedenken met een grote opdrachtgever om de traditionele security aanpak op een moderne manier vorm te geven.“
“Je moet leidinggeven aan een team, onderzoek doen, directie en managers adviseren over aanpassingen, thuis zijn in projectmanagement en een business case kunnen schrijven. Dat kun je allemaal leren. Je hebt ook ‘soft skills’ nodig om dingen gedaan te krijgen. Mensen kunnen overtuigen van nut en noodzaak, risico’s kunnen uitleggen. Dat moet wel in je aard zitten. Ik zeg altijd: je moet tegen windmolens kunnen vechten, als een soort Don Quichot. Het is niet vanzelfsprekend dat men je advies overneemt. Je moet een lange adem hebben, doorzettingsvermogen. En natuurlijk integer zijn en het goede voorbeeld geven. De opleiding is in ieder geval veelzijdig genoeg en beslaat het vakgebied uitstekend. Als je verder wil groeien, een bepaalde stap wil maken, bieden de security opleidingen van de LOI je alle tools om het werk straks goed te kunnen doen. Na de opleiding vind je makkelijk een plek in een zeer veelzijdig werkveld. Er is altijd vraag naar goede security specialisten. “
De LOI biedt een groot aantal opleidingen op het gebied van Handhaving en Security. Van korte cursus tot volledige HBO-bacheloropleiding. Of je nu een basis wilt leggen voor je carrière, bijscholing wilt volgen of meer wilt weten over cybersecurity of juist als beveiliger aan de slag wilt. Bij de LOI ben je aan het juiste adres.