voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
GGZ Rivierduinen is samen met de LOI een opleidingstraject voor zij-instromers gestart. Mensen die willen overstappen naar de geestelijke gezondheidszorg kunnen hiervoor een opleidingsprogramma volgen, inclusief leer-werkplek, een passend salaris én na afloop een dienstverband bij GGZ Rivierduinen. Wij spraken Cor van Beuzekom (42) over zijn ervaringen tot nu toe.
“Eigenlijk was het altijd al mijn droom om in de geestelijke gezondheidszorg te werken, maar door een verkeerde studiekeuze had ik deze droom aan de kant gezet. Na mijn studie heb ik jarenlang met plezier als zelfstandig ondernemer en architect gewerkt. Totdat mijn vrouw halverwege vorig jaar een advertentie van GGZ Rivierduinen tegenkwam over een opleidingstraject voor zij-instromers bij de LOI. Toen deze kans voorbijkwam, heb ik die natuurlijk direct met beide handen aangegrepen.”
"Het voortraject heb ik met veel plezier gevolgd. Dit traject bestond uit een tweetal meeloopdagen om een beetje te proeven hoe het is om in de GGZ te werken en drie verplichte lesdagen waarin we de eerste module Persoonlijke verzorging en welbevinden behandelden. Ik ben blij dat het voortraject nog voor de coronacrisis was, want hierdoor heb ik mijn medestudenten nog in de klas ontmoet. Nu gaat dat natuurlijk anders, maar ik moet zeggen dat het allemaal goed geregeld wordt.”
“Tijdens het voortraject liep ik een dag mee op de High Intensive Care (HIC). Het was een heftige dag, maar wél de psychiatrie zoals ik het in gedachten had. Je kunt het vergelijken met de ambulancedienst maar dan speciaal voor de geestelijke gezondheidszorg. Mijn doel is om daar uiteindelijk aan de slag te gaan.”
Na het afronden van het voortraject volgt er een selectiegesprek plaats met GGZ Rivierduinen. “Tijdens dit gesprek heb ik aangegeven dat de HIC mij het meest aanspreekt. In april ben ik met het opleidingstraject gestart, waarin je drie leerperiodes van elf maanden doorloopt. Ik ben begonnen op een psychiatrische afdeling voor ouderen. Daar schrok ik eerlijk gezegd wel even van. Bij ouderen denk je toch eerder aan psychogeriatrische zorg of een verzorgingstehuis. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel erg naar mijn zin heb! Hierna stroom ik denk ik door naar een iets heftigere afdeling om dan uiteindelijk te kunnen eindigen op de HIC.”
“Ik werk verschillende diensten, zowel overdag, ‘s avonds en in het weekend. Alleen de nachtdiensten doe ik nog niet. Dat komt doordat we de module Medisch rekenen nog niet hebben gehad en dus nog niks met medicatie mogen. De dagen zijn nooit hetzelfde en dat maakt het zo leuk. Als verpleegkundige ben je eigenlijk de oren en ogen van de artsen en psychiaters op de afdeling. Zij zien de cliënt natuurlijk maar heel kort op een dag, terwijl wij een veel groter beeld kunnen schetsen.”
“Wat iets lastiger was, is dat we niet direct met de module Psychiatrie startten. Het plan was om eerst de module Anatomie te behandelen. Gelukkig heeft de LOI dit om kunnen gooien, want met bijvoorbeeld wondverzorging hebben we in de psychiatrie niet heel veel te maken. De LOI heeft in overleg met de praktijkbegeleiders daar heel flexibel in gehandeld. Nu leren we eerst meer over de psychiatrie en dat is wel zo handig aangezien we al in het werkveld werkzaam zijn.”
“Op latere leeftijd merk je dat de combinatie werken leren toch wel even een switch is. Gelukkig krijgen we tijdens werk ook de tijd om te studeren en te werken aan opdrachten. Privé moet je gewoon zorgen dat je alles goed indeelt. Ik vind zelf de avonddiensten het prettigst. Dan kan ik in de ochtend de kinderen naar school brengen en heb ik daarna het huis voor mezelf om te kunnen studeren. Het gaat me zeker lukken op deze manier, ik ben er erg tevreden over!”