voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Tineke Lieshout heeft jarenlange ervaring als verpleegkundige en begrijpt de uitdagingen van een opleiding naast werk en een gezin. Daarom creëert ze interactieve lessen en past ze zich flexibel aan de behoeften van haar studenten aan. Deze aanpak stelt studenten in staat om het beste uit hun leerproces te halen.
“Naast mijn baan als verpleegkundige ben ik zo'n 12 jaar werkzaam bij LOI.” Tineke verzorgt theorie- en praktijklessen voor diverse zorgopleidingen. Ze geeft o.a. de modules verpleegtechnische vaardigheden, zorg en begeleiding en herregistratie BIG.
“Mijn lessen zijn heel interactief, waardoor studenten meer betrokken zijn en beter leren. Omdat ik ook nog als verpleegkundige werk, kan ik mijn praktijkervaring direct in de lessen verwerken. Ik bied studenten theorie en praktische voorbeelden die hen voorbereiden op realistische situaties. Hierdoor kunnen ze op een fijne en veilige manier hun vaardigheden ontwikkelen.”
“Studenten waarderen vooral de combinatie van mijn kennis en praktijkervaring. Maar ook dat ik ze alle ruimte geef én mijn flexibiliteit om soms af te wijken van de lesstof als de behoefte ergens anders ligt. Uiteraard zorg ik er wel voor dat het altijd aansluit bij wat ze moeten leren.”
“Wanneer studenten aangeven dat ze meer hebben geleerd dan verwacht en hun passie voor het vak daardoor is toegenomen, besef ik waarvoor ik het doe! Ik wil mensen enthousiasmeren voor de zorg met mijn kennis en ervaring.”
Tineke vertelt dat lesgeven aan verschillende groepen studenten haar werk heel dynamisch maakt. Studenten zijn vaak zij-instromers of herintreders, bijvoorbeeld omdat ze een tijdje niet of minder hebben gewerkt of omdat ze na een carrièreswitch weer terug de zorg in willen.
Bij de Verpleegkundige en Verzorgende IG-opleiding ziet Tineke veel studenten die na jaren in een andere sector heel bewust kiezen voor de zorg. Dat merkt ze ook in de les; ze voelt hun inzet en motivatie. “Bij de opleiding Herregistratie BIG komen de studenten uit verschillende sectoren. Zoals de psychiatrie, gehandicaptenzorg en ziekenhuizen. Dit zorgt voor gevarieerde en boeiende lessen, waarin iedereen zijn eigen ervaringen en kennis meeneemt en van elkaar leert.”
Op de vraag welke kwaliteiten belangrijk zijn voor een carrière in de zorg, antwoordt Tineke: “Hart voor de zorg hebben én er voor de mensen willen zijn. Je werkt met veel verschillende mensen, dus je moet je kunnen inleven en soms je eigen normen en waarden opzij zetten. Vroeger was de zorgmedewerker de ‘baas’, maar nu volgen we de wensen van de patiënt of cliënt. Dat betekent niet dat je altijd 'ja' moet zeggen; je eigen grenzen zijn ook belangrijk. Je moet duidelijk kunnen uitleggen wat wel en niet mogelijk is.”
Ten slotte vertelt Tineke dat het best een uitdaging is om een opleiding te volgen naast werk en gezinsverplichtingen. Maar dat de flexibiliteit van LOI een groot voordeel is. "Studenten kunnen modules volgen wanneer het hen uitkomt en hun stage plannen op een moment dat het beste past. Zelfs een jaar pauzeren en daarna weer doorgaan is mogelijk. Maar het vraagt natuurlijk wel om discipline en eigen verantwoordelijkheid."
Ligt jouw hart bij de zorg? Binnen enkele stappen weet je precies welke zorg en welzijn-opleidingen het beste aansluiten bij jouw voorkeuren. En met de juiste kennis en vaardigheden kun je zó aan de slag.