Toon 0 resultaten

Geplaatst op 8 april 2025

Je wilt een opleiding volgen en je carrière een boost geven. Maar hoe betaal je dat? Wist je dat veel werkgevers bereid zijn om de opleiding van hun werknemers te financieren? Als jij je ontwikkelt, kun je je werk immers beter uitvoeren of doorgroeien naar een andere functie. Daarnaast zijn opleidingen een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde, waardoor de organisatie talent kant aantrekken en behouden. Bovendien zijn er verschillende financiële regelingen en subsidies voor werkgevers. In deze blog vertellen we er alles over én geven we je tips om het gesprek met je werkgever aan te gaan.

Ook je werkgever profiteert

Wanneer een werkgever in jouw opleiding investeert, plukt ook de organisatie daar de vruchten van. Goed opgeleide medewerkers brengen nieuwe kennis en vaardigheden mee. Het resultaat? Meer efficiëntie en een verhoging van de productiviteit. Dit leidt tot betere resultaten en een sterkere concurrentiepositie.

Een werkgever die in opleidingen investeert laat bovendien zien dat de organisatie waarde hecht aan de ontwikkeling van haar medewerkers. Dit zorgt voor een hogere medewerkerstevredenheid én loyaliteit. Een win-win-situatie voor iedereen!

LOI biedt flexibele opleidingen, afgestemd op werkenden

De LOI is ook voor werkgevers een goede keuze. Je volgt kwalitatief hoogwaardig onderwijs, maar dan op een flexibele manier die volledig is afgestemd op werkenden.

Voordelen voor je werkgever:


  • Dankzij de flexibele studiemethode hoeft je werkgever je niet te missen op de werkvloer.
  • LOI-opleidingen zijn sterk praktijkgericht. Zo ziet je werkgever direct rendement van zijn investering.
  • Alle LOI-docenten zijn werkzaam in de praktijk en weten wat er in het werkveld nodig is.
  • De LOI is Cedeo-erkend voor bedrijfsopleidingen. Hét bewijs van kwaliteit.
  • Je opleiding is meestal inclusief lesmateriaal. Geen verborgen kosten dus.

Met of zonder opleidingsbudget

Ontwikkeling is dus essentieel. Daarom bieden veel werkgevers hun werknemers een persoonlijk opleidingsbudget of ontwikkelbudget. Dit is meestal vastgelegd in de CAO of in de arbeidsvoorwaarden. Maar ook als er niet standaard een budget is vastgelegd, is er vaak heel veel mogelijk. Vraag er dus altijd naar bij je manager of de afdeling HR.

Verplichte scholing: werkgever móét betalen

Bij verplichte scholing is het zelfs zo dat je werkgever móét betalen. Hiermee wordt scholing bedoeld die vanuit de wet of de CAO is voorgeschreven. Je werkgever moet dan niet alleen de opleidings- en examenkosten vergoeden, maar ook de tijd die voor de opleiding nodig is. Je mag de opleiding dus onder werktijd volgen. Ook goed om te weten: Bij verplichte opleidingen mag geen studiekostenbeding worden afgesproken. Je hoeft deze kosten dus niet terug te betalen, ook niet als je zelf weggaat.

Financiële regelingen voor werkgevers

Goed om te weten: Er bestaan voor werkgevers verschillende regelingen voor het opleiden van werknemers. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidieregelingen voor praktijkleren MBO en HBO. Een nieuwe, bijzonder interessante regeling, is de SLIM-scholingssubsidie. Via deze regeling kunnen werkgevers tot wel 90% van de opleidingskosten vergoed krijgen als medewerkers een opleiding volgen voor een cruciale sector, zoals de zorg of kinderopvang.

Meer over SLIM-scholingssubsidie

Stappenplan: Zo overtuig je je werkgever

Ga je het gesprek aan met je werkgever?
Met dit stappenplan ben je goed voorbereid:


  1. Stap 1: Bepaal welke opleiding je wilt volgen. Bekijk het volledige aanbod op loi.nl.
  2. Stap 2: Beantwoord voor jezelf de volgende vragen: Waarom deze opleiding? Wat is mijn doel?
  3. Stap 3: Zet de voordelen van de gekozen opleider op een rijtje. Is de opleiding goed te combineren met je baan? Is er goede begeleiding? Is de opleider erkend?
  4. Stap 4: Vraag alvast een kostenoverzicht aan via de opleidingspagina op loi.nl. Zo heb je meteen een handig overzicht van de investering.
  5. Stap 5:Kijk in je CAO of arbeidsovereenkomst om te zien of je aanspraak kunt maken op een scholings- of ontwikkelbudget.
  6. Stap 6:Maak je werkgever attent op eventuele financiële regelingen, zoals de SLIM-scholingssubsidie.

    Vind je opleiding in vier stappen

Contact en advies

Twijfel je welke opleiding voor jou de beste keuze is? We denken graag met je mee, zo ben jij straks goed voorbereid op het gesprek met je werkgever. Neem gerust contact met ons op! Onze medewerkers zitten voor je klaar op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00. Bel 071 545 1234 Of plan een persoonlijk telefonisch adviesgesprek op een moment dat jou goed uitkomt.

Plan een adviesgesprek

Veelgestelde vragen over opleidingskosten

Zijn werkgevers verplicht om een opleiding te betalen?

Een werkgever is alleen verplicht om een opleiding te betalen als het om een door de CAO of de wet voorgeschreven opleiding gaat. Toch wordt het over het algemeen als goed werkgeverschap gezien om je werknemers de kans te bieden scholing te volgen. Sterker nog, de organisatie heeft juist werknemers nodig die zich blijven ontwikkelen. De kans dat je werkgever (een deel van) de opleidingskosten wil vergoeden is dus heel groot.

Moet ik de opleidingskosten terugbetalen als ik uit dienst ga?

Dat ligt aan de afspraken die je maakt met je werkgever. Soms vraagt een werkgever je om een studiekostenbeding te tekenen. Bijvoorbeeld wanneer je opleiding hoge kosten met zich meebrengt. Dit betekent dat je (een deel van) de studiekosten moet terugbetalen als je kort na je opleiding op eigen verzoek uit dienst gaat. Bij door de CAO of de wet verplichte opleidingen mag een werkgever geen studiekostenbeding afspreken.

Hoe kan mijn werkgever SLIM-scholingssubsidie aanvragen?

Wil je werkgever gebruik maken van de SLIM scholingssubsidie? Schrijf je dan  (in overleg met je werkgever) eerst in voor de opleiding. Met de factuur en het betalingsbewijs kan je werkgever SLIM-scholingssubsidie aanvragen via het Subsidieportaal van Uitvoering van Beleid. Je leest er alles over op loi.nl/slim-subsidie.