Je propedeuse halen, het is voor veel studenten een belangrijke mijlpaal in hun studie. Maar waarom is het behalen van die propedeuse zo’n waardevol moment? En wat heb je eigenlijk aan een propedeuse HBO? Eén ding is zeker: je kunt er méér mee dan je misschien denkt.

 

Wat is een propedeuse? 

Eerst de feiten. Een propedeuse HBO is het eerste jaar van een HBO-bacheloropleiding. De propedeuse omvat 60 EC (studiepunten) en legt een stevige basis voor de rest van je opleiding. De belangrijkste onderwerpen komen aan bod en je ontwikkelt vaardigheden die je in de rest van de opleiding nodig hebt.

Een brede kennismaking

In de propedeuse volg je uiteenlopende modules. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en het werkveld én kun je ervaren of het vak bij je past. Bovendien ontdek je of je het niveau van een HBO-bacheloropleiding aankunt.

Na je propedeuse

De meeste studenten gaan na de propedeuse door met de hoofdfase van hun HBO-bacheloropleiding. Logisch! Ben je er in de propedeuse achter gekomen dat de opleiding toch niet helemaal is wat je ervan verwachtte? Dan is het verstandig om over te stappen naar een andere HBO-bachelor. Doordat de meeste propedeuses een aantal algemene modules bevatten, kun je vaak vrijstelling aanvragen voor de modules die je al gevolgd hebt.

Alleen een propedeuse volgen?

Sommige studenten kiezen er bewust voor om alleen de propedeuse te volgen. Bijvoorbeeld omdat ze wel op HBO-niveau kennis willen opdoen van een aantal samenhangende onderwerpen, maar niet een vierjarige HBO-bachelor willen volgen. Je behaalt in dat geval geen erkend HBO-diploma, maar doet wel waardevolle kennis op én laat zien dat je je wilt ontwikkelen. Ook alleen een propedeuse heeft dus zeker waarde op je cv!

Van HBO-propedeuse naar universiteit

Er is nog een vierde mogelijkheid. Je HBO-propedeuse geeft namelijk recht op toelating tot veel universitaire bachelors. Wil je een universitaire bacheloropleiding volgen, maar heb je geen VWO-diploma? Dan kan een HBO-propedeuse dus uitkomst bieden. Je HBO-propedeuse heeft dezelfde waarde als een VWO-diploma. Wel kunnen er, naast de diploma-eisen, aanvullende toelatingseisen gelden. Laat je dus goed informeren wanneer je een specifieke universitaire opleiding wilt volgen.

Je HBO-propedeuse in één jaar, of sneller

Wil jij een HBO-propedeuse volgen om daarna door te stromen naar een universiteit? Dan wil je je propedeuse natuurlijk zo snel mogelijk afronden. Dat begrijpen we. LOI Hogeschool doet er alles aan om je daarbij te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld vrijstelling aanvragen op basis van diploma’s of werkervaring. Daarmee verkort je de studieduur. Wanneer je kiest voor een thuisstudie met online begeleiding, ben je daarnaast volledig vrij in het bepalen van je studietempo. Bovendien kun je de meeste modules meteen afronden als jij er klaar voor bent en hoef je niet te wachten op een centrale examendatum. Zo behaal je je propedeuse al binnen een jaar of zelfs nog sneller!

Kies de juiste opleiding

LOI Hogeschool biedt ruim 40 verschillende HBO-bachelors. Wat je doel ook is, er is dus altijd een opleiding die past bij jouw ambitie. Wanneer je alleen de propedeuse wilt volgen om daarna door te stromen naar een universiteit, raden we je aan om een opleiding te kiezen waarvan de propedeuse zo goed mogelijk aansluit bij je toekomstplannen. We adviseren je hier graag over.

Vind je opleiding           Studieadviesgesprek aanvragen

Je propedeuse HBO behalen bij LOI Hogeschool? Zo werkt het.

Om je HBO-propedeuse te volgen bij LOI Hogeschool, schrijf je je in voor de volledige HBO-bacheloropleiding van je keuze. Rond je je propedeuse binnen het eerste jaar af? Dan kun je na dit eerste studiejaar je inschrijving beëindigen. Doe dit vóór het begin van het volgende studiejaar, zodat je geen kosten verschuldigd bent voor het volgende studiejaar.

Doe je langer dan een jaar over de propedeuse? Geen probleem. In tegenstelling tot reguliere hogescholen, kent LOI Hogeschool geen Bindend Studiedvies (BSA). Je hoeft dus niet per se binnen een jaar al je studiepunten te halen. Wel zijn er extra kosten verbonden aan het volgende studiejaar.